Siirry suoraan sisältöön

Digiboksi pilvessä on rampa ankka – Petteri Järvisen kolumni

  • tehnyt

Digiboksi pilvessä on rampa ankka – Petteri Järvisen kolumnit – Tekniikka – Helsingin Sanomat.

Petteri Järvinen kirjoittaa kolumnissaan täyttä asia kotimaisista tv-palveluista pilvessä.

Pilvitallennus on vain pilveen siirretty maksullinen digiboksi. Se on käytöltään mukavampi, mutta ei tarjoa mitään uutta ominaisuutta, jota digiboksissa ei olisi jo ennestään — päinvastoin: digiboksissa mainoksia voi kelata ja ohjelmia säilyttää niin pitkään kuin haluaa.

Itselläni on ollut käytössä jo useamman vuoden Anvian tarjoama Watson iptv-palvelu. Se on toiminut ihan hyvin viimeiset vuodet. Palvelu osaa tallentaa automaattisesti kaikkien peruskanavien kaikki ohjelmat kahdeksi viikoksi. Eli minun ei ole viime vuosina tarvinut miettiä, että milloin katson tv:tä tai muistaa tallentaa erikseen ohjelmia. Olen voinut katsoa lemppari ohjelmani silloin, kun minua huvittaa. Kaikki tämä toimi hienosti tv:ssä iptv boxilla, tietokoneessa ja mobiililaitteilla

Kaikki toimi hyvin tammikuuhun asti, jolloin Anvia ilmoitti, että Nelonen media on ilmoittanut heille, että Nelosen kanavia (Nelonen, Jim, Liv) ei saa enään tallentaa jatkuvasti, eikä kanavia saa näyttää mobiililaitteissa eikä Watsonin selainversiossa. Kanavia voi sentään katsoa vielä Watsonin iptv boxilla ja ohjelmia voi erikseen valita tallennettavaksi. Mutta ei tämä ole enään yhtään sama asia. Tekijänoikeus kiista pilasi tämänkin hyvän palvelun! Nyt olen sitten tammikuusta lähtien boikotoinut Nelosen kanavia.

Miksi uuden tekniikan pilvipalvelusta pitää tehdä tarkoituksella huonompi kuin vanhasta digiboksista? Onko tavoitteena varmistaa, ettei Suomessa oteta käyttöön uutta tekniikkaa? Eikö olisi fiksua kehittää parempaa eikä huonompaa palvelua, ja neuvotella näin saatujen lisätulojen jakamisesta kotimaisten toimijoiden kesken?

Siinä Petteri Järvinen esitti hyviä kysymyksiä. Miksi palveluista tehdään huonompia? Hyvä kysymys. Itsekin olen tässä Nelosta boikotoidessani joutunut katsomaan kanavalla esitettyjä sarjoja jostain muualta. Tärkeintähän boikotissa on, että en näe yhtään kanavalla esitettyä mainosta. Koska mainostuloillahan sekin kanava elää.

Voittajia ovat nimittäin piraatit ja Netflixin tapaiset kansainväliset tv-palvelut, jotka eivät hyödytä kotimaisia toimijoita millään tavalla.

Tässäpä kotimaisille toimijoille hieman mietittävää.

Kommentoi