Siirry suoraan sisältöön

Testissä: Tamron SP 150-600mm Di VC USD

Lopultakin tämä pitkään odotettu Tamronin uusi telezoomi suvaitsi saapua. Muutaman päivän olen tätä kerennyt testailla, kun on ollut kaikenlaista muutakin hässäkkää. Mutta tässä nyt jotakin juttua aiheesta.

IMG_5782
Tamron SP 150-600mm f 5-6.3 ja valtava vastavalosuoja kytkettynä Nikon D7000 runkoon

 

Tamronin paketti tuntui kevyeltä. Ihmettelin, että miten täällä voisi muka olla kuudensadan millimetrin edestä lasia. Mutta sellainen sieltä paketista kuitenkin löytyi. Paketista paljastui uusi tyylikkäästi muotoiltu Tamron. Ulkoasu on hieman muuttunut edellisiin Tamroneihini verrattuna. Tarkennus ja zoomausrenkaiden grippi on muotoiltu eri tavalla ja tuntuu pitävän paremmin, kuin vanhoissa Tamroneissa. Tarkennus renkaan vieressä oleva kultainen rengas on myös vaihtanut väriä tässä uudessa Tamronissa ja onkin nyt metallin värinen.

Kyljestä löytyvät kolme valintakytkintä ja jalustakiinnike

Kyljestä löytyy kolme kytkintä. Kuvanvakain, tarkennustilan ja tarkennus alueen valinnat. Päältä löytyy myös lukitusvipu, jolla zoomin voi lukita 150 milliin kuljetuksen ajaksi. Siitä on kyllä varmasti hyötyä, koska zoomaava osa on aika painava ja valuu herkästi ulos, jos linssiä roikuttaa alaspäin kävellessä. Mukana on myös oma jalustakiinnike, jossa objektiivia voi kääntää helposti eri asentoihin. Kiinnikkeen saa myös tarvittaessa kokonaan irti. Kaikkiaan tämä uusi Tamron vaikuttaa rakenteeltaan todella laadukkaalta. Kameraan kytkettynä ei jää epäselväksi, että nyt objektiivi vie kameraa, eikä toisin päin. On tässä kuitenkin sen verran massaa, että Nikon D7000 runko tuntuu todella kevyeltä tähän kytkettynä.

 

Sitten vaan valtava 95 millinen linssnisuojus pois ja kuvailemaan. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tarkennusmoottorin hiljaisuuteen. Se on paljon hiljaisempi verrattuna Tamron SP 70-300mm zoomiin. Tarkennus nopeus uudessa Tamronissa on vähintään yhtä nopea, kuin 70-300mm:ssä, jos ei jopa nopeampi. 600 millissä tarkennus hieman takkuaa, jos tarkennus etäisyys kohteiden välillä vaihtelee suuresti. Tähän auttaa, jos valitsee tarkennusalue kytkimestä tarkennusalueeksi 15m-ääretön. Silloin tarkennuksen ei tarvitse seilata koko tarkennusaluetta edestakaisin, mutta kohteen pitää tietenkin olla vähintään viidentoista metrin päässä. Tämä toiminto sopii hyvin esimerkiksi lentävien lintujen kuvaamiseen.

Täyteen mittaan zoomattuna
Täyteen mittaan zoomattuna

Kuvanvakaaja tuntuu toimivan hyvin. Käsivaralta 600 milliin zoomatessa joutuu vakaaja tehdä kyllä todella kovin töitä, mutta onnistuu siinä siedettävästi. Suurin aukko vaihtelee välillä 5 – 6.3. Se vastaa suurin piirtein 70-300 millisen aukkovälejä. Eli 150 millissä molemmissa on suurin aukko 5 ja 300 millissä molemmissa on suurin aukko 5.6. Täyteen mittaan zoomatessa suurin aukko on vain 6.3, joten kameran ISO-arvoa joutuu nostamaan melko kirkkaissakin olosuhteissa, jos haluaa pysäyttää liikkeen. Ja varsinkin käsivaralta kuvatessa on syytä ISO-arvoa kasvattaa.

Kuvassa oikealla näkyy zoomausrenkaan lukitsin

Kuvanlaatu on todella hyvä. Tämä uusi Tamron piirtää miellyttävämpää jälkeä kuin 70-300 millinen. Jopa 600 milliin zoomattuna kuvat ovat teräviä. Eikä tarvitse rajailla niin paljon, koska croppikennoisessa tämän polttoväli vastaa 900 milliä. Jossain foorumeilla kehuivat, että tämän linssin terävyys kärsii 600mm zoomattaessa ja että ongelma korjaantuu zoomaamalla 500 milliin ja sitten rajaamalla kuvaa. Alla kaksi kuvaa, toinen kuvattu 600 millillä ja toinen 500 millillä, joka on sitten rajattu vastaamaan 600 millin kuvaa. Vertailkaa itse. Mielestäni ero ei ole merkittävä ja 600 millin kuvat ovat ihan riittävän teräviä.

 

 

DSC_4998
600mm
DSC_4997
500mm, rajattu vastaamaan 600mm kuvaa.

Alla muutamia testikuvia. Kuvia ei ole rajattu, mutta värejä on hieman korjailtu Aperturessa.

 

3 kommenttia artikkeliin “Testissä: Tamron SP 150-600mm Di VC USD”

  1. Ei kuvan laatu kauheesti netissä vakuuta. Tars nähdä oikeita, tulostettuja. D7000 runko nykypäivän vaatimusten mukaan P… ja DX joten vaikea sanoa. Kevyt kun mikä ja pieni eli olisi kiva kanniskella. Jos nyt vielä saisi kuviakin… Käsittääkseni putki pitenee zoomatessa, en ole vastaavia enään nähnyt vanhojen Canon pumppujen jälkeen. Omat zoomini rajoittuvat Nikonin 70-200mm ja ei siinä pituus muutu. Samoin on jotain macro zoomeja Sigmalta. Miksi rakenne on näin. Hinta kysymys. Mikä onkin kiehtovin ominaisuus. Pika kelaus netissä 750-799€ on houkutteleva (8.7.2015). Tullessaan han putki oli yli tonnin. Kokonsa puolesta varmaan hyvä matka putki ja hyvä saaristossa. Mihin valovoima riittää sisämaassa. No, ISO arvot on nytkin 400mm:sellä 4000-5000t. 2,8lla. Rungon kanssa yhteispaino 9,5kg… Eli olisi tää vanhan polville ja hartioille parannusta ja ISO arvot vopi uudemmilla rungoilla olla pilvissä… panee todella harkintaan. Ainoo, että Nikonin malleja on aika vähän kaupoissa. Menekki kova vai huono putki?

  2. Harrastelijallehan tämä on hinta-laatu suhteeltaan erittäin hyvä valinta. Ammattivehkeet on tietenkin erikseen ja niiden kuvanlaatu on sitten ihan omaa luokkaansa tähän verrattuna. Tällä joutuu tosiaan ISO arvoa pitämään aika korkealla ja tuntuu, että D7000 tekee aika rakeista jälkeä korkeilla ISO arvoilla.

  3. Ostin putken kokeeksi. Oli loistava hinta laatu suhde. Kevyt, halpa. Satuin saamaan loisto yksilön. Pariin muuhun verrattuna. Tosin ei huonoja nekään. Hakkasi Nikonin 80-400 mennen tullen. Hyvä tarkennuksen osuvuus. Ei sahausta, vaikka valovoima ei paras mahdollinen. Siten Nikon julkaisi 200-500mm. Loppu on legendaa. Tamron on varaputkena ja Nikon 200-400f4 meni myyntiin. Joku vielä osti… 3xkalliimmalla kuin 200-500mm:sen. Tykkäsi jostain ominaisuudesta.

Kommentoi