Siirry suoraan sisältöön

Erään tietokoneen tarina osa 2 – valvontakamerajärjestelmä

Jatkoa tietokoneen tarinaan.

 Htpc:n uusi elämä

Syksyllä muutimme omakotitaloon. Vaimo heitti ilmoille ajatuksen, että olisipa kiva olla vaikka joku valvontakamera, kun olemme päivät töissä ja talo tyhjänä. Siitä se ajatus sitten lähti ja htpc sai uuden elämän.

Pikaisella googlettamisella löytyi sopiva softa pyörittämään valvontakamerajärjestelmää. iSpy on avoimen lähdekoodin valvontakameraohjelmisto. Se pystyy valvomaan yhtäaikaa niin montaa kameraa, kuin tietokone jaksaa vaan pyörittää. Se on myös ilmainen ohjelmisto, mutta sisältää joitakin maksullisia ominaisuuksia. Esimerkiksi ilmaisversioon voi ottaa etäyteyden ainoastaan omasta lähiverkosta. Maksullista versiota voi siis valvoa mistä päin maailmaa tahansa. Minulle riittää ilmaisversio. iSpy osaa valvoa ja tallentaa lähes kaikenlaisia usb- sekä verkkokameroita ja mikrofoneja.

Toisella pikaisella googlettamisella löytyi Kiinasta läjäpäin alle 50 € maksavia langattomia lähiverkossa toimivia valvontakameroita. Joten ei muuta, kuin tilaamaan. Tilauksen toimitusta odotellessa, asentelin entiseen htpc:en Windows 7:n, koska iSpy on Windows ohjelma. Kokeeksi laitoin sitten vanhan usb webbikameran ensimmäiseksi valvontakameraksi. Ohjelma pyörii yötä päivää ja tarkkailee kameran kuvaa. Jos se havaitsee liikettä, alkaa tallennus. iSpy:ssa on paljon säätöjä ja asetuksia, joilla voi hienosäätää tallennuksen alkamista, herkkyyttä ja kestoa.

 

Kiinasta tuli tilattua useampi kamera ja nyt onkin piha kattavasti valvottu. Kiinan kamerat ovat ulkokäyttöön sopivia ja niissä on omat infrapunavalot, joten kuva on hyvää myös pimeällä. Yksi Kiinasta tilaamani kamera on HD kamera. Se pystyy 720p kuvanlaatuun. Valitettavasti se ei vaan käytännössä toimi kunnolla. HD kuva pätkii ja nykii, mikä aiheuttaa sen, että iSpy tulkitsee sen liikkeeksi ja näin ollen tallentaa lähes jatkuvasti. Ongelma ratkesi, kun pienensin kuvaa 480p kokoon, jolloin kuva on kevyempää lähetettävää lähiverkossa. Toinen ongelma muodostuu öisin vesi tai lumisateessa. IR valot valaisevat pisarat tai hiutaleet, jolloin iSpy tallentaa kirjaimellisesti lumisadetta.

Suosittelenkin käytettäväksi ennemmin 0,3 megapikselin kameroita. Niissä kuva on riittävän hyvälaatuista, mutta myös riittävän kevyttä liikkumaan lähiverkossa. Tosin sekään ei poista lumisade ongelmaa. Sen voisi ratkaista käyttämällä kamerasta erillään olevia infrapunavalonheittimiä jos jättäisi käyttämättä kameran omia valoja.

Tämä valvontajärjestelmä tuli lopulta melko edulliseksi. Tietokone maksoi vähän alle kolmesataa euroa, kamerat noi 40 € – 50 € kappale, iSpy on ilmainen ohjelma ja järjestelmä hyödyntää jo olemassa olevaa lähiverkkoa. Eli jos sattumalta sattuu lojumaan ylimääräinen tietokone, joka joutaa pelkästään valvontakäyttöön, niin valvontakamerajärjestelmän perustaminen ei ole kovin kallista. Tokihan koneella voisi muutakin tehdä, mutta itse mieluummin omistan valvontakamerakoneen pelkästään valvontakameroille. Näin se on jatkuvasti valmiudessa ja prosessoriteho riittää siihen mihin se on tarkoitettukin. Eikä minulla sitäpaitsi ole mitään muuta käyttöä Windows pc:lle.

Ja näin tämä entinen htpc sai arvoisensa elämän ja joutui kovempiin töihin, kuin oli alunperin tarkoituskaan.

Huom! Jos kiinnostuit kameravalvonnasta, huomioi tämä tietosuojavaltuutetun artikkeli. Kameravalvonta kannattaa toteuttaa lakien ja säädösten mukaisesti, niin mahdollisissa rikostapauksissa ei itse joudu vastuuseen väärin toteutetusta kameravalvonnasta.

Lisäys

Kirjoitin tänne lisää kokemuksia valvontakamerajärjestelmästä. Kun olet lukenut sen, niin lue sitten tämä yleispätevä ohje vastaavan järjestelmän rakentamisesta.

1 kommentti artikkeliin “Erään tietokoneen tarina osa 2 – valvontakamerajärjestelmä”

  1. Me muutettiin juuri uuteen asuntoon, joka sijoittuu vähän erilleen muista eli lähin naapuri on noin kilometrin päässä. Meitä on myös perheessä ruvennut huolettamaan turvallisuus, ja meillä myös sama, että olemme todella paljon poissa juuri työn takia. Kiitos mielenkiintoisesta ja avaavasta kirjoituksesta!

Kommentoi