Siirry suoraan sisältöön

Testissä: Actionkamera SJ4000

Etsiskelin netistä ihan ilman mitään kummempaa syytä halpoja actionkameroita. Laatumerkit on kalliita, eikä sellaista viitsi ostaa, kun ei ole mitään oikeaa käyttöä sellaiselle. Törmäsin sitten alle satasella myytävään SJ4000 kameraan ja hieman tutkiskelin sitä. Tätä kovasti kehutaan ympäri internettiä hyväksi ja halvaksi. Sitten löysin AliExpressistä kyseisen kameran hintaan 55€. Ei muuta kuin tilaamaan.

Tilauksen jälkeen hieman tutkiskelin asiaa lisää ja löysin artikkeleita, joissa kerrottiin, että tästä kyseisestä kamerasta (SJ4000) liikkuu paljon halpoja kopioita. No epäilyksethän siinä heti heräsivät, että tulikohan nyt ostettua sellainen halpa kopio. Monessa paikassa todettiin, että alkuperäisen valmistajan (SJCam) kameraa voi olla vaikea erottaa kopiosta. Eipä taida verkko ostosta tehdessä olla muuta tekijää, kuin hinta, josta voi päätellä onko kyseessä aito vai kopio.

Myyntipakkaus näyttää asialliselta
Myyntipakkaus näyttää asialliselta
Pakkauksen sisältö
Pakkauksen sisältö

Kuukauden odottelun jälkeen kamera sitten tuli postilla. Myyntipakkaus näytti päällisin puolin samalta, kuin aidossa kamerassa. Vasta paketin avattua epäilykseni varmistuivat. Paketista löytyi lappu, jossa varoitettiin päivittämästä firmwarea, koska se saattaa johtaa kameran rikkoontumiseen. Alkuperäinen valmistaja ei tällaista lappua tuotteeseensa laittaisi. Eli tuli ostettua halpa kopio kamera. Mutta ei anneta sen häiritä. Pikaisten testien jälkeen kamera vaikuttaa toimivan moitteettomasti.

Lappu varoittaa päivittämästä firmwarea. Selvä merkki kopio kamerasta.
Lappu varoittaa päivittämästä firmwarea. Selvä merkki kopio kamerasta.

Pakkauksessa tuli mukana riittävä määrä varusteita. Mukana on kameran ja vesitiiviin kotelon lisäksi laaja valikoima erilaisia jalustoja ja kiinnikkeitä, joilla kameran saa kiinni erilaisiin paikkoihin. Mukana on myös vara-akku, joka on hyödyllinen, koska myynti ilmoitus lupasi kuvaus ajaksi noin 70 minuuttia. Valitettavasti mukana ei kuitenkaan ole erillistä akkulaturia vaan akku pitää ladata kamerassa. Kamera syö microSD kortteja. Itse hankin 32GB:n kortin.

Laaja valikoima varusteita
Laaja valikoima varusteita

Kamera ja varusteet ovat hintaisekseen laadukkaan oloisia. Vesitiivis kotelo vaikuttaa tukevalta ja vesitiiviiltä. En tosin ole vielä veden pitävyyttä kokeillut. Kiinnikkeet ovat kuulemma samanlaisia, kuin GoPro:ssa, joten myös GoPron varusteiden pitäisi sopia tähän. Tosin vesitiivis kotelo taitaa olla erilainen.

Kamera kotelossaan.
Kamera kotelossaan.

Länttäsin sitten kypäräkiinnikkeen kiinni pyöräilykypärään ja muutaman muun kiinnikkeen pyörään, latasin akut ja lähdin testaamaan kameraa käytännössä. tarkoitus oli ajaa reilun parin tunnin pyörälenkki, joten otin molemmat akut mukaan. Tuleepa ainakin testattua akun kesto. Kameran takana olevasta pienen pienestä 1,5″ näytöstä voi vähän tarkistaa suuntausta ja tarkistaa paljonko akussa on virtaa. Oikein paljon muuhun siitä ei ole. Huomasin, että näytön reunassa näkyvästä virta palkista hävisi täydellä akulla ensimmäinen palkki jo parin minuutin jälkeen. Ei oikein vaikuttanut hyvältä akun keston kannalta. Mutta ei muuta, kuin kamera kiinni kypärään ja menoksi. Näytönsäästäjä sammuttaa kameran näytön minuutin jälkeen, joten toivoin akun riittävän tarpeeksi kauan. Olin laittanut asetuksista videon resoluutioksi 720p 30fps siinä toivossa, että akku kestäisi kauemmin, kuin 1080p. Toisaalta olin laittanut myös HDR toiminnon päälle paremman kuvan toivossa. En sitten tiedä paljonko enemmän virtaa se vie.

DSC_5722

Kokeilin erilaisia kameran sijoituskohteita pyörässä. Kypärässä kamera kääntyy pään mukaan. Takahaarukkaan kytkettynä kamera heilui aivan sairaasti. Kiinnike ei ilmeisesti ollut riittävän tukeva. Se oli vaan nippusiteillä kiinni. Ohjaustangossa taas kamera kääntyili ohjauksen mukaan, mutta puolikuvaa täyttyi jaloista. Paras sijoituspaikka oli ehkä kuitenkin kypärässä, koska siinä näkyi myös nopeusmittaria, joten nopeudesta saa vähän paremman kuvan.

Ollessaan vesitiiviissä kotelossa ei kamera oikein saa ääniä tallennettua. Kotelo vaimentaa aika tehokkaasti. Toisaalta taas, kun kamera oli kiinni pyörän rungossa, niin rungon resonointi välittyi vähän turhankin hyvin kameran mikrofoniin. Akku kesti sen 70 minuuttia mitä luvattiinkin. Myöhemmissä testeissä pitää testata onko kuvan resoluution vaihtamisella 720p – 1080p merkitystä akun kestoon. Akkua vaihtaessa pitää vaan muistaa, että kamera unohtaa aika- ja päivämääräasetukset, kun akun irrottaa. Muut asetukset onneksi säilyvät. 32GB:n kortille mahtuu 720p kuvaa noin yhdeksän tuntia ja 1080p kuvaa noin viisi tuntia. Kun näyttö on päällä, kamera kertoo paljonko tallennusaikaa on jäljellä.

Tässä sitten se testivideo. Kolmen minuutin kohdalla kamera vaihtuu takahaarukkaan. 4:35 kohdalla kamera vaihtuu ohjaustankoon. 6:40 mä säikyttelen joutsenia. 9:25 kamera vaihtuu takaisin kypärään.

Kameralla on mahdollista ottaa myös still kuvia, mutta valokuvausominaisuuksien testaus jää nyt toiseen kertaan. Sitäpaitsi valokuvauskamerat on erikseen, tämä on videokuvaa varten. Tosin voisi olla kiva kokeilla kesällä vedenalaiskuvausta.

Lisäys

Lisää kokemuksia täällä ja vedenalaiskuvausta täällä.

10 kommenttia artikkeliin “Testissä: Actionkamera SJ4000”

  1. Videossa liikkuvien polviesi kohdalla näkyy ajoittain voimakasta pikselöitymistä.
    Johtuuko se kamerasta, eli näkyykö ilmiö originaalissa 1/1 katsottuna näytöllä vai onko tuo YouTuben kompressiosta johtuvaa?

  2. En usko, että kyseessä on pelkästään kamerasta johtuvaa pikselöitymistä. Varmaankin iMovien ja YouTuben kompressiot lisää pikselöitymistä. Tässä 1080p video, jossa seassa pätkiä 720p videosta. 1080p videossa näkyy vähemmän pikselöitymistä. https://youtu.be/1N1vjsmq4QQ (Tietenkin sattui toiseen 720p pätkään tuollainen kiusallinen häiriö. Se johtui kamerasta.) Mutta tässä videossa myös tekstit ovat hieman pikselöityneet. Se ei voi johtua kamerasta 🙂

  3. SJ 4000 kamera kysymys. Onko jostain asetuksista kiinni kun otin videoo reilun tunnin, niin kamera nauhottaa (koko 3,99Gt ja pituus 00:35:52) ja aloittaa/tekee toisen videon joka on täysin saman kokoinen ja pituinen.Kamera oli päällä koko ajan enkä siihen koskenut.Ihmetyttää miksei nauhottanut vaan yhtä videota putkeen.Kortti kamerassa 32GB ja olen alustanut sen exFat muotoon.

  4. Kamera alustaa mustiikortinFAT32 tiedostojärjestelmään, jolloin max. tiedostokoko on 4GB. Minulla on jokin Vivitar tms. kamera ja siinä sama juttu. Onneksi tallennus jatkuu suoraan uuteen tiedostoon.

Kommentoi