Siirry suoraan sisältöön

Kesärenkaat

Ilmat ovat hieman alkaneet lämmetä ja hiekoitussora on jo kerätty pois pyöräteiltä, joten oli aika vaihtaa Questiin kesärenkaat. Talvella, kun odottelin Questin saapumista, oli aikaa miettiä kesän rengasvalintoja. Lueskelin hollantilaisen Wim Schermerin blogia. Wim on tehnyt paljon rengastestejä yleisesti kinnereissä käytetyille renkaille. Niinpä päätin hyödyntää rengasvalinnassani Wimin testituloksia. Äkkiseltään voisi kuvitella, että mitä kapeampi ja kevyempi rengas, sitä kevyempi vierintävastus. Näin ei kuitenkaan Wimin testien mukaan aina ole. Toki kapeat maantierenkaat ovat saaneet hyviä tuloksia testissä, mutta niin on myös moni muukin rengas. Myös ajomukavuuteen kannattaa panostaa. Leveät renkaat ovat yleensä pehmeämpiä, joten ajotuntuma on miellyttävämpi. Renkaan aiheuttamalla ilmanvastuksella ei ole merkitystä kinnerissä, koska rengas on lähes kokonaan korin sisäpuolella.

Wim Schermerin mukaan hänen testeissään eturenkaista yllättäjäksi nousee 50-406 Vredestein F-Lite, joka rullaa kevyesti myös matalissa lämpötiloissa. Yleensä renkaiden vierintävastus kasvaa lämpötilan laskiessa. Mutta F-Lite ilmeisesti säilyttää ominaisuutensa myös kylmemmässä. Olen lukenut muualta, että F-Lite ei ole kovin kestävä rengas, eli saattaa puhjeta herkästi. Se on myös melko leveä (50 mm) joka Questiin asennettuna rajoittaisi kääntösädettä melko paljon.

Pesty ja vahattu, odottaa renkaiden vaihtoa.
Pesty ja vahattu, odottaa renkaiden vaihtoa.

Toinen omasta mielestäni yllättävä rengas Wimin testeissä on 50-406 Schwalbe Shredda, joka rullaisi vielä F-Liteäkin kevyemmin. Se on itseasiassa Wimin testitulos taulukossa toiseksi kevyiten rullaava rengas. Shredda on todettu maailmalla suhteellisen kestäväksi kinnerikäytössä, mutta tämäkin on leveä ja rajoittaa mielestäni liikaa Questin kääntyvyyttä normaalikäytössä. Mutta jos osallistun joskus johonkin kisoihin, harkitsen kyllä vakavasti 50 mm Shreddaa eturenkaiksi.

Päädyin kuitenkin lopulta valitsemaan eturenkaiksi 40-406 Schwalbe Shreddat. Se ei rullaa ihan yhtä kevyesti, kuin isoveljensä 50 mm Shredda, mutta kuitenkin lähes yhtä hyvin, kuin F-Lite, sopivissa lämpötiloissa. 40 millin leveydelään se ei rajoita liikaa Questin kääntyvyyttä, mutta on silti matalapaineinen ja pehmeä, mikä lisää mukavuutta. Valmistajan mukaan pistosuojaus ei ole mitenkään erityisen hyvä, mutta tämä on silti muualla maailmassa hyväksi havaittu rengas.

Takarenkaita Wim ei ole testannut aivan yhtä paljon, kuin eturenkaita, mutta niistä vähäisistä testeistä voittajaksi on selvinnyt 55-559 Schwalbe Marathon Almotion.

Ei meinaa Almotion mahtua.
Ei meinaa Almotion mahtua.

Niinpä valitsin itsekin sen. Valmistajan mukaan se on hyvin rullaava ja kestävä rengas. Nojapyöräfoorumilla varoittelivat, että 55 millinen takarengas ei välttämättä mahdu pyörimään ongelmitta Questin pyöränkotelossa, mutta en havainut ongelmia, eikä rengas hankaa mihinkään. Ainoastaan asennusvaiheessa leveä rengas oli hieman hankala saada pyöränkotelon sisään.

Testaamassa kesärenkaita
Testaamassa kesärenkaita

Kun sitten sain kesärenkaat asennettua ja pääsin niitä testaamaan, niin mittari näytti lämpötilan olevan jossain vähän nollan yläpuolella. Ei mikään kovin optimaalinen testilämpötila. Nopeudessa en aluksi huomannut mitään merkittävää parannusta verrattuna Marathon Plus renkaisiin, mutta mukavuudessa oli selkeä parannus. Kesärenkaat ovat paljon pehmeämmät. Reilun viikon ajon jälkeen olen kyllä huomannut nopeudessakin parannusta. Lämpötilat ovat vaan vieläkin aika matalat, jossain kymmenen asteen paikkeilla, joten odotan vielä lisää parannusta, kun kesäkelit alkavat. Tämän aamuinen työmatka on tähän mennessä nopein reissu. Ennen Kokkolan kaupungin alueelle saapumista, keskinopeus oli 42 km/h. Viimeiset viisi kilometriä kaupungin pyöräteillä laskevat keskinopeutta siten, että koko 25 km matkan keskinopeus oli lopulta ”vain” 38,9 km/h. Aika hyvää vauhtia Questillä pääsee 🙂

Työmatkatempo
Työmatkatempo

Jännä nähdä kauanko nämä renkaat kestävät käytössä. Se selvinnee myöhemmin. Tässä vielä tiivistettynä mun rengas valinnat Questiin.

Talvi
 • Edessä: Schwalbe Marathon Winter 42-406
 • Takana: Joku halpa Bilteman nastarengas
Kevät / syksy
 • Edessä: Schwalbe Marathon Plus 35-406
 • Takana: Schwalbe Marathon Plus 47-559
Kesä
 • Edessä: Schwalbe Shredda 40-406
 • Takana: Schwalbe Marathon Almotion 55-559

 

5 kommenttia artikkeliin “Kesärenkaat”

 1. Allmotionin saa vanteelle kun laittaa sen alkuun muutamalla nippusiteellä kiinni. Shreddasta otin 44mm version kun se ainakin mahtuu. 50mm versio on mietinnässä. Sanoisin että verrattuna marathon+ renkaisiin niin 20% kovempaa menee. Lämpötilalla on myös merkittävä vaikutus. Onneksi tienpinta lämpenee nopeampaa kuin ilma. Hyvät renkaat ja paljon mukavammat kuin Duranot.

 2. Almotion meni vanteelle melko kivuttomasti ilmankin nippusiteitä. Onkohan 44 mm Shreddan vierintävastus jotain 40 millisen ja 50 millisen väliltä? Niin voisi ainakin kuvitella. Oon ollut ihan tyytyväinen 40 millisillä Questin kääntyvyyteen. Ei rajoita liikaa kääntösädettä.
  Nyt kun on ilmat taas hieman lämmenneet, niin vauhti vain kasvaa. Kyllä on kivaa 😀

  Laitoin muuten tilaukseen Velomobielonderdelen.nl kuomun. Sitten vauhti kasvaa vielä lisää ?

Kommentoi