Siirry suoraan sisältöön

Ratkaisu huonoon GPS vastaanottoon / Solution to poor GPS reception

English version below

Hiilikuituisen kinnerin sisällä tuntuu olevan aika huono GPS signaali. Garmin kyllä löytää satelliitit, mutta paikannus ei ole aina riittävän tarkka. On mennyt monta Stravan segmenttien nopeinta aikaa hukkaan, kun Garmin on piirtänyt reittiviivaa jopa kymmeniä metrejä väärään paikkaan. Viime viikolla tilasin hiilikuituisen kovan katon Questiin. Se luultavasti pahentaa entisestään tätä ongelmaa. GPS signaali ei ilmeisesti siis kulje kovin hyvin hiilikuidun läpi.

Niinpä päätin kokeilla ratkaista ongelman siirtämällä Garmin kinnerin syövereistä lähemmäs kulkuaukkoa. Nythän se on sijainnut oikean pyöränkotelon päällä, eli siis aika syvällä kinnerin sisällä. Näin sattumalta jossain ulkomaisessa blogissa (en muista enään missä) kuvan GPS laitteen telineestä, joka oli kiinnitetty kinnerin ylä ja alaosan sauman kiinnitysruuviin. Niinpä päätin tehdä itsekin samanlaisen telineen Garminille. Pienen mallailun jälkeen sopiva paikka löytyikin. Autotallin nurkasta vaan vähän rakennusmateriaaleja mukaan ja hitsaamaan.

Sauman kiinnitysruuvi on aika kaukana kulkuaukon reunasta, mutta halusin Garminin lähemmäksi reunaa. Niinpä tein kiinnityslevystä hieman pitemmän. Jotta kiinnikkeestä tulisi riittävän tukeva, päätin lisätä siihen toisen kiinnitysruuvin. Mutta en halunut tehdä sille uutta reikää kinnerin koriin, joten laitoin ruuviin prikan, joka puristaa korin saumaa vasten. Laitan rakentelukuvauksen tähän kuvagallerian muodossa.

Käyttökokemukset

Kävin testaamassa uutta kiinnikettä 130 km lenkillä. Heti kinneriin sisälle mennessä huomasin, että pitää olla tarkkana, ettei jalka osu Garminiin. Mutta ajaessa se on hyvällä paikalla. Sen näkee hyvin, eikä se tule tielle. Puhelimen uusi paikka puolestaan ei ole aivan yhtä hyvä. Ajaessa se hieman saattaa hipaista reiteen ja sitten se on myös juomapullon tiellä.

No paraniko GPS vastaanotto?

No ei se ainakaan huonontunut. Oheisessa kuvassa näkyy yksi kohta reitistäni, jossa GPS reittiviiva eroaa eniten tiestä. Ei kovin paha. Se voi johtua jostain muustakin, esimerkiksi satelliittien asennosta tjms. GPS signaalin laatu voi vaihdella päivittäin. Suurimman osan ajasta GPS oli kuitenkin ihan kohdillaan. Nähtäväksi jää, miten GPS toimii sitten, kun se kova katto (racing hood) saapuu.

GPS-route


 

Inside the carbon fiber velomobile seems to be pretty poor GPS signal. Garmin does find the satellites, but positioning is not always accurate enough. I have wasted many Strava segments when Garmin has drawn the route up to tens of meters in the wrong place. Last week I ordered a carbon fiber racing hood for the Quest. It probably will further worsen this problem. It seems that the GPS signal does not pass very well through the carbon fiber.

So I decided to try to solve the problem by moving the Garmin closer to the manhole. Now, of course, it has been located on the right wheel well, so it is quite deep inside the Quest. I saw in some foreign blog (I do not remember any more where) image of GPS device mount, which was mounted on screw holding the seam of upper and lower part of the velomobile. So I decided to make myself similar mount. I quickly found appropriate place for the mount. I found some metal from the corner of my garage and started to build.

The screw holding the seam of the velomobile is quite far from the edge of the manhole, but I wanted Garmin to be closer to the edge. So I made the mounting plate a little longer. I decided to add another attachment screw so that the mount would be sturdy enough. But I did not want to make a new hole in the Quest body, so I put a washer on the screw, which acts as a clamp against the seam. Here is some kind of description of the build in form of this photo gallery.

Operating experience

I went to test the new mount on a 130 km ride. As soon as I was getting in the velomobile I found that you must be very careful not to hit the Garmin with your foot. But when riding it is well located. You can see the display well enough and the device is not in the way. The new place for my phone, on the other hand, is not quite as good. When pedaling, it may slightly touch the thigh, and it gets on the way when reaching a drinking bottle.

Was the GPS reception better?

Well, at least it’s not worse. The picture shows one point of my route where GPS line differs most from the road. Not too bad. It may be the result from some other reason, for example, the satellite positions or something other like that. The GPS signal quality may vary daily. Most of the time the GPS signal was spot on. We’ll see how well the GPS works when the racing hood arrives.

GPS-route

3 kommenttia artikkeliin “Ratkaisu huonoon GPS vastaanottoon / Solution to poor GPS reception”

 1. Hi,

  I mounted the gps on the steer bar with tie wraps. Fantastic visibility, and the Garmin is almost in the open air, except of course when using a hood.

  Kind regards,

  Wilco

 2. Hi Wilco!
  I have maybe seen picture of it in your blog. But I think it would be inconvenient place for Garmin when puting the steering bar behind the manhole edge when entering or exiting the velomobile. That’s why I didn’t want to place my Garmin on the steering bar. But other than that, it may indeed be the ideal place for better GPS reception as you said.

 3. You are right, I am not able to put the steering bar behind the manhole edge, but I do not feel this as a problem. I don’t even think about this disadvantage anymore and I love the visibility and I can easily change the screens if needed.

Kommentoi