Siirry suoraan sisältöön

Arvon kuntoajo 2016, Kälviä

  • tehnyt

Scroll down for English version.

Kälviän Tarmo järjesti viime sunnuntaina 3.7. jälleen kerran Arvon kuntoajo pyöräilytapahtuman. Valittavana oli samat matkat, kuin edellisinäkin vuosina. Itse ilmoittauduin tällä kertaa 210 km matkalle. Muita vaihtoehtoja oli 140 km, 60 km ja 30 km. Lähtö tapahtui samoin, kuin aikaisemmin. 210 km porukka lähti ensiksi klo 9. Puoli tuntia myöhemmin klo 9.30 lähti 140 km porukka ja loput lähtivät klo 10.

Tänä vuonna sää oli surkea. Aamulla satoi vettä oikein kunnolla. Huono sää karsi varmasti paljon osallistuja. Koko tapahtumassa oli tänä vuonna vain 77 pyöräilijää, joista pitkälle 210 km matkalle lähti minun lisäkseni kymmenen pyöräilijää kovasta sateesta huolimatta. Tapahtumassa oli kypäräpakko, mutta kovan sateen takia olin päättänyt ajaa reissun katon kanssa. Kypärä kyllä mahtuisi Flevo-roofin alle, mutta silloin pää ei mahtuisi kääntymään eikä liikkumaan. Ajattelin, että se olisi liian suuri turvallisuusriski, kun muutenkin on sateen takia huonompi näkyvyys. Niinpä lähdin matkaan ilman kypärää.

Arvon-kuntoajo

210 km porukka jakautui kahteen ryhmään. Hidas ryhmä ajoi noin 25 km/h vauhtia ja nopea ryhmä yritti pitää reilua 30 km/h vauhtia. Pyyhkäisin molemmista ryhmistä ohi heti ensimmäisen ohituspaikan tultua, eli noin 300 metrin jälkeen, ja jatkoin omaa vauhtiani Ullavan suuntaan.

210 km lenkki kulki reitillä Kälviä – Ullava – Halsua – Lestijärvi – Toholampi – Kannus – Ullava -Kälviä. Järjestäjä oli pystyttänyt huoltopisteitä noin 30 kilometrin välein. Huoltopisteillä oli tarjolla juotavaa ja syötävää. Osa huoltopisteistä oli miehitettyjä ja osa oli miehittämättömiä.

Tulin Ullavaan ja päätin pysähtyä huoltopisteelle. Sade oli hieman tauonnut ja ajattelin, että olin tullut niin reipasta vauhtia, että tuskin muut saavat minua enään kiinni. Söin ja join siinä rauhassa, kunnes yhtäkkiä nopea ryhmä pyyhkäisi ohi. He olivat pitäneet aika reipasta vauhtia. Lähdin kovaa vauhtia perään, ja parin kilometrin takaa-ajon jälkeen ohitin heidät toistamiseen. Sitten satoi taas vähän lisää.

Pidin reipasta vauhtia yllä ja pysähdyin pikaiselle tauolle Halsuan huoltopisteellä. Yritin olla nopea, ettei nopea ryhmä saavuttaisi minua taas. Onnistuin, koska en nähnyt vilaustakaan muista pyöräilijöistä. Halsuan suunnalla oli koko reitin huonoimmassa kunnossa oleva tien päällyste. Välillä en meinannut löytää sopivaa ajolinjaa kuoppien välistä. Vieläkin vähän tihkutti.

Reitin puolivälissä, Lestijärvellä, taas pikainen tauko huoltopisteellä. Lestiltä eteenpäin olikin sitten loivaa laskua. Vauhtia pystyi pitämään yli neljässä kympissä ihan kevyesti. Sykäräisissä pysähdyin pikaisesti jotain säätämään ja heti siinä oli joku kameran kanssa kysymässä ”saako ottaa kuvan?”

Keli paranee. / Weather is getting better.
Keli paranee. / Weather is getting better.

Toholammilla alkoi jo pilvipeite repeilemään ja sade oli loppunut. Pidin pikaisen tauon huoltopisteellä ja jatkoin kohti Kannusta. Loiva alamäki jatkui vieläkin, joten vauhtia oli ihan sopivasti. Ajattelin skipata Kannuksen huoltopisteen ja pysähtyä pikaisesti jossain Kannuksen ja Ullavan välillä ottamaan katon pois, kun keli oli parantunut huomattavasti ja aurinko paistoi kivasti. Laitoin kypärän päähän, niin ettei kukaan pääsisi enään valittamaan tapahtuman sääntöjen rikkomisesta. Tie oli nyt loivaa ylämäkeä, joten vauhti oli hieman rauhallisempaa.

Ilman kattoa. / Without the roof.
Ilman kattoa. / Without the roof.

Ullavassa pysähdyin taas huoltopisteelle. Nyt oli viereinen kauppa auki, joten ei mennyt kauankaan, kun Questin ympärillä parveili kiinnostuneita ihmisiä. Enään oli jäljellä viimeiset 30 km. Se oli loivaa alamäkeä, joten vauhti oli sen mukainen. Maalissa olin kuusi tuntia ja kymmenen minuuttia lähdön jälkeen. Ajoaikaa 5:41:31 ja keskinopeus 36,7 km/h.

Arvon-kuntoajo-dataMaalissa oli sitten tarjolla lämmintä ruokaa. Söin kalakeittoa, oli hyvää. Kuulin myös, että 210 km lenkille lähtenyt hidas ryhmä oli huonosta säästä johtuen päättänyt oikaista ja he ajoivatkin vain 140 km lenkin. Taisin ohittaa heistä viimeiset juuri ennen maalia.

Kiitos Kälviän Tarmolle järjestelyistä! Taidanpa osallistua myös ensivuonna, jos ei ole kauheasti lunta maassa.

 


 

 

Flag_of_United_KingdomOn last Sunday 3.7. Kälviän Tarmo athletic club organized once again the traditional Arvon Kuntoajo cycling event. The routes were the same as in previous years. This year I decided to ride the 210 km route. Other routes were 140 km, 60 km and 30 km. The starting order was the same as before. 210 km group started first at 9 am. Half an hour later, at 9:30 am started the 140 km group and the rest started at 10 am.

This year the weather was lousy. In the morning it was raining really hard. Bad weather certainly reduced the numbers of participants. In the whole event there was this year only 77 cyclists, including me and ten others who were crazy enough to ride the longest 210 km route in that bad weather. It was mandatory to wear helmets during this event, but due to heavy rain I decided to ride with a roof on. I can fit a helmet under the Flevo-roof, but there isn’t enough room to move or turn my head. I thought that it would be too big security risk because the visibility is anyway worse because of the rain. So I started the route without a helmet.

Arvon-kuntoajo

The riders of the 210 km route divided into two groups. A Slow group tried to keep about 25 km/h speed and a fast group tried to hold over 30 km/h speed. I overtook the both groups as soon as possible, about 300 meters after the start. I tried to keep the speed up on my way to Ullava.

The 210 km route went from Kälviä to Ullava – Halsua – Lestijärvi – Toholampi – Kannus – Ullava and back to Kälviä. The organizer had set up service points at intervals of about 30 kilometers. At service points there were offered something to drink and to eat. Some of the service points were unmanned.

When I came to Ullava, I decided to stop for a servicing point. The rain had ceased a little bit and I thought that I had had so good speed that it’s unlikely others will catch me anymore. I ate and drank in the peace and quiet, until suddenly the fast group went by. They had kept quite fast pace. I quickly left after them, and after a couple of kilometers chase I overtook them again. Then it rained again a little more.

I tried to keep the speed high before I stopped for a quick break at Halsua service point. I tried to be so fast that the fast group wouldn’t reach me again. I succeeded because I did not see any hint of other cyclists. In Halsua area there was the worst condition of the road pavement. At times I could hardly find a suitable riding line between the potholes. There was still a little drizzle.

At a half way of the route in Lestijärvi I had again a quick break in service point. Forward from Lestijärvi it was descending gently. I was able to keep the speed at around 40 km/h quite easily. In Sykäräinen I quickly stopped to adjust something and immediately there was someone with a camera asking ”can I take a picture?”

Keli paranee. / Weather is getting better.
Keli paranee. / Weather is getting better.

The cloud cover began to tear when I was near Toholampi and the rain had stopped. I had a quick break at the service point and then I continued towards Kannus. Slight descent continued even more, so the speed was quite fast. I was thinking to skip the service point in Kannus and stop by somewhere between Kannus and Ullava to take the roof off becouse the weather had improved considerably, and the sun was shining nicely. I put the helmet on, so that nobody could complain any more about me breaking the rules of the event. The road was now gently ascending, so the speed was a little slower.

Ilman kattoa. / Without the roof.
Ilman kattoa. / Without the roof.

In Ullava I stopped to the service point. Now the store next to the service point was open, so it did not take long before there was interested people swarming around my Quest. There was only last 30 km left. It was slightly descending, so the speed was quite fast. The whole journey took me total of six hours and ten minutes. The riding time was 5:41:31 with the average speed of 36.7 km / h.

Arvon-kuntoajo-data

There was food served at the finish. I ate a fish soup and it was good. I also heard that the slow group who started for the 210 km route took a shortcut and rode only 140 km because of bad weather. I think that I overtook the last of them just before the finish line.

Thank you Kälviä Tarmo of organizing this nice event! I think I’ll also participate next year, if there isn’t very much snow on the ground.

Kommentoi