Siirry suoraan sisältöön

Uusi etukiekko / New front wheel

Scroll down for English version.

Huomasin keväällä, että Hurricanen etuvanne oli hieman murtunut muutaman pinnan kohdalta. Päätin vaihtaa siihen uuden vanteen. Mutta homma hieman venyi, kun kinnerillä on ollut niin mukava ajaa. Kun sitten lopulta sain uuden vanteen hankittua ja aloin vanhaa vannetta irroittamaan kiekosta, huomasin, että myös etunapa on viallinen. Se rohisi ikävästi pyörittäessä. Avasin sen ja totesin, että sinne on ilmeisesti päässyt vettä, kun oli niin ruosteisen näköistä. Laakeripinnat ja kuulat näyttivät myös kuluneilta. Yritin kuitenkin vielä puhdistaa sen ja laittaa uudet rasvat sisään, mutta ei se enään tilannetta pelastanut. Niinpä jouduin hankkia myös uuden etunavan.

Kun sitten lopulta sain kaikki osat valmiiksi, otin vanhasta kiekosta läjäpäin kuvia, jotta osaan laittaa pinnat samoin uuteen kiekkoon. Ja sitten purin vanhan kiekon osiksi. Sheldon Brownin kiekonrakennus ohjeita apuna käyttäen aloin asentamaan vanhan kiekon pinnoja uuteen napaan ja vanteeseen. Se onnistui hyvien ohjeiden avulla yllättävän helposti ja uudesta kiekosta näytti tulevan ihan samanlainen, kuin vanhasta. Oletin että tämä olisi ollut kiekonrakennuksen vaikein vaihe.

Sitten kiekosta pitäisi saada suora. Käytin rihtauspukkina vanhaa etuhaarukkaa jonka ruuvasin ruuvipenkkiin kiinni. Vanteen suoruuden mittaamiseen käytin pientä puurimaa, jota pitelin toisella kädellä haarukan putkea vasten. Sitten vaan Sheldon Brownin ohjeiden mukaan kiristelin pinnoja siten, että sain vanteen keskelle ja suoraksi. Se oli aika aikaavievää hommaa, mutta sain sen kuitenkin mielestäni riittävän suoraksi. Alumiinivanteen sauman kohtaa ei välttämättä saa ihan suoraksi, enkä minäkään siinä onnistunut. Mutta ihan toimiva kiekko tästä tuli. Lopuksi vain vannenauha ja jarrulevy paikalleen, rengas paikalleen ja testilenkille.

Olipa muuten hieman outoa ajaa taas pitkästä aikaa kaksipyöräisellä. En ole tällä Hurricanella ajanut sitten helmikuun. Aluksi tuntui, että ohjaus vetelee kovasti polkemisen tahtiin puolelta toiselle, mutta siihen tottui aika nopeasti. Huomasin myös, että tässä on paljon jäykempi voimalinja. Runko ei anna periksi yhtä paljon, kuin Questissä, joten voima välittyy paljon paremmin tiehen. Toisaalta vauhti jää aika paljon kinnerin nopeuksista.

 

 


Flag_of_United_KingdomLast spring I noticed that the front wheel of Hurricane  was slightly cracked next to few nipples. So I decided to replace the rim. But it has been so nice to ride with a velomobile so it took this much time until I got this done. When I finally got the new rim and I was ready to take apart the old wheel, I noticed that the front hub was also broken. It made a cracking noise when rotating. I opened the hub and found that apparently water has got inside of the hub, because it was such a rusty-looking. It seemed that bearing surfaces and balls were also worn. I still tried to clean it and put a new grease in, but it didn’t help. So I had to buy also a new front hub.

Then, when I finally got all the parts ready, I took loads of pictures of the old wheel so I could build the new wheel like the old one was. And then I took apart the old wheel. Using Sheldon Brown’s wheel building instructions  I started to install the old spokes to the new hub and rim. It was surprisingly easy to install the spokes correctly using good instructions. I first assumed that this would have been the most difficult phase of wheel building, but I was wrong.

The next step was trying to make the wheel true. I used old front fork as a truing stand which I fastened in a vise. I used a wooden stick as a feeler to measure if the wheel is true. I hold the stick against the fork with one hand. I started to tighten the spokes according to the instructions of Sheldon Brown so that the wheel would be true and centered. It was quite time-consuming job, but I think that I got it true enough. It may not be possible to get the aluminum rim true where the seam is. I didn’t either. But I think that this is just good enough for me. Finally I put on the rim tape, brake disk and tire and went for a test ride.

It was very strange to ride a two wheeler again after such a long time. I haven’t ridden Hurricane since February. At first, it seemed that the steering was pulling side to side with the pace of pedaling, but I got used to it pretty quickly. I also found that this got much more rigid power line. The frame will not give up as much as Quest , so the power is transmitted with a much better way. On the other hand the speed will be much slower than with a velomobile.

 

4 kommenttia artikkeliin “Uusi etukiekko / New front wheel”

Kommentoi