Siirry suoraan sisältöön

Rengas ongelmia / Tire problems

Please scroll down for English version.

Jaa se on taas se aika vuodesta. Levittivät nimittäin työmatkani pyöräteille hiekoitussoraa, eli ”tappajasepeliä”. Olin kyllä hyvin varautunut tämän hiekoituskauden alkuun vaihtamalla Questiin pistosuojatut renkaat, mutta ei se auttanut. Minun työmatkapyöräilyt loppuivat siihen, kun saman työmatkan aikana puhkesi kaksi kertaa sama pistosuojattu rengas. Se on minusta jo aika kohtuutonta.

Aamulla kun olin lähdössä työmatkalle, huomasin, että toinen eturengas on tyhjä. No ei muuta, kuin Quest kyljelleen ja renkaanvaihto puuhiin. Renkaan vaihdon jälkeen totesin, että en myöhästyisi töistä kuin vartin, joten enköhän voi vielä lähteä pyörällä. Autolla lähteminen kyllä hieman houkutteli, mutta lähdin silti matkaan pyörällä. No en päässyt kuin puoleen matkaan, kun taas sama rengas puhkesi. Ei auttanut muuta, kuin siinä pikkupakkasessa laittaa lisää vaatetta päälle ja kääntää pyörä kyljelleen ja vaihtaa taas se sama rengas. Onneksi oli vielä yksi vararengas mukana. Pääsin lopulta työpaikalle melkein puoli tuntia myöhässä.

Kotimatka iltapäivällä sujui onneksi ongelmitta. Mutta siitä huolimatta päätin, että en enään tänä talvena aja pyöräteillä, kun ei edes pistosuojatut renkaat kestä sitä tappajasepeliä. Jää siis työmatkat pyöräilemättä.

Se pistosuojattu rangas, joka ei kestä tappajasepeliä on Schwalbe Marathon+.

Tämän päivän lisäsisältönä on tämä video, jossa näytän miten kinneriin vaihdetaan renkaat.

 


 

Flag_of_United_KingdomOk, it’s again that time of year. They spread the crushed stones on cycle paths on my commuting route for preventing the icy road to be slippery. We cyclist call it ”killer gravel”. Yes I was well prepared for the beginning of this killer gravel season. I changed puncture-proof tires on Quest, but it did not help. I decided to stop commuting by velomobile, because I had two punctures during the same commute. I think that is just unreasonable.

In the morning when I was leaving for my commute, I noticed that one of the front tires was empty. Well, I put the Quest on its side and started changing the tire. After that, I thought that I would not be more than fifteen minutes late for work, so I thought I can still cycle. I was thiking to go by car, but still I left with velomobile. Well, I was in half way, when the same tire punctured again. There was nothing else to do than put more clothes on, because it was cold, and turn the bike on its side and change the same tire again. Fortunately I had one more spare tire with me. Finally I got to my work almost half an hour late.

The commute back home in the afternoon went happily with ease. But despite the fact I decided not to ride any more this winter in cycle paths, because even a puncture-proof tires are not puncture-proof enough for the ”killer gravel”. That’s why no more commutes by velomobile this year.

By the way, the puncture-proof tire that is not so puncture-proof is Schwalbe Marathon+.

And for todays extra content is this video, where I show how to change velomobile tires.

4 kommenttia artikkeliin “Rengas ongelmia / Tire problems”

 1. Hi Sauli,

  Thanks for the tire changing course! Nicely pictured, of course I could change tires already……….A bit strange that the Marathon+ punctured 2 times, lots of people ride them in wintertime, and even some folks ride them all year around.
  Søren Møller who rides the Danish roads punctured all the time on the same kind of stones with other tires, but not with M+. So he is one of those who uses M+ all year.
  I am lucky that I don’t meet so many stones on the Norwegian roads, I drove F-Lite tires from April until October!

  Greetings, Adri.

 2. Here in Finland they use the most pointy and sharpest stones for icy bike paths in winter times. I think there are no tires that can prevent punctures in these conditions ?

  Forunately they collect the stones away for summer so I can use fast Shreddas.

Kommentoi