Siirry suoraan sisältöön

Questin päivitys / Upgrading Quest

Please scroll down for the English version

Nyt kun tuo Quest on vaan seisonut koko talven tuolla tallin nurkassa, niin päätin tehdä siihen pieniä päivityksiä. Tarkoituksena on parantaa Questin vakautta ja suorituskykyä.

Etuiskunvaimennus

Uudet varaosat / New parts

Halusin parantaa Questin vakautta mutkissa, joten päätin jäykistää ja lyhentää etuiskunvaimennusta. Tilasin Velomobiel.nl:ltä lyhyemmät ja jäykemmät jouset. VM.nl:n Theo sanoi, että heillä on varastossa myös vielä lyhyemmät jouset (lyhyemmät, kuin heidän nettisivuillaan olevat lyhyet ja jäykät jouset), joten päätin tilata molempia.  Nettisivuilla olevat lyhyemmät jouset ovat 12 mm alkuperäisiä lyhyemmät ja ne vielä lyhyemmät jouset ovat 25 mm alkuperäisiä lyhyemmät. Päätin asentaa ensin 25 mm lyhyemmät jouset ja kokeilla, onko ne sopivat. Jos maavaraa jää liian vähän, vaihdan niihin 12 mm alkuperäisiä lyhyempiin jousiin.

Velomobiel.nl sivuilta löytyy hyvä manuaali Questiin, jossa neuvotaan miten irroitetaan etukiekot ja iskunvaimennin tolpat. Itse tolppa on yhdellä mutterilla kiinni yläpäästään pyöränkotelossa ja alapäästään kolmella pallonivelellä. Palloniveliä ei saa purkaa, vaan ne pitää irroittaa avaamalla mutterit. Niiden mutterien irroitus oli hieman helpompaa, kun käytti räikkä-avainta. Jarruvaijerin ja nopeusmittarin johdon kanssa oli vähän säätäminen.

Vasemman puolen etukiekko ei meinannut lähteä irti akselistaan.  Se on akselissa yhdellä ruuvilla kiinni ja sen pitäisi irrota kevyesti ruuvin irroittamisen jälkeen. Mutta eipä vaan lähtenyt. Minun piti laittaa ruuvi vähän takaisin kierteilleen ja napauttaa sen kantaan kevyesti vasaralla, ennen kuin sain akselin irti.

Tähän loppui manuaalin ohjeet. Iskunvaimentimen purkamiseen ei siis ollut mitään ohjetta. Mutta se oli onneksi melko helppoa. Suojuksen alta paljastui kaksi ruuvia. Niiden irroittamisen jälkeen pystyi iskunvaimentimen männän vetää ulos sylinteristä. Jouset jäivät vielä sylinterin sisälle. Pari kovaa napautusta pöydän kanteen, ja jouset tipahtivat ulos. Alkuperäisessä kokoonpanossa on siis kaksi jousta. Nyt korvaan ne yhdellä jäykällä jousella.

Tässä samalla, kun käytin etukiekkoja ja jarruja näkösällä, niin suoritin pienen huollon myös niille. Jarrujen niveliin ruikkasin hieman rasvaa (varovasti ettei mene jarrupaloihin) ja kiekosta tarkistin, että se on suora ja että pinnat ovat kireällä.

Takaisin asennus tapahtui sitten käänteisessä järjestyksessä. Jousiin vaan uudet vaseliinit päälle. Jarruvaijerien ja nopeusmittarin kaapelin kanssa sai säätää taas aika paljon.

Maavara näyttää nyt todella matalalta, mutta siitä lisää ihan kohta.

Takaiskunvaimennus

Questin alkuperäinen takaiskunvaimennin on rakenteeltaan samanlainen, kuin etuiskunvaimentimetkin. Mutta ainakin tässä minun Questissä se on aika löysän tuntoinen ja pompottaa välillä. Välillä on tuntunut, että menetän koko pyörän hallinnan, jos takarengas on sattunut osumaan sopiviin töyssyihin tai tärinäraitoihin. Se on selvästikin turvallisuusriski.

Tilasin Velomobielonderdelen.nl verkkokaupasta Risse Genesis ilmaiskunvaimentimen. Se on erikoisvalmisteinen malli Genesis vaimentimesta, jonka voi asentaa suoraan kinneriin. Asentamisesta löytyy lyhyt ohjevideo YouTubesta.

Uusi iskunvaimennin takana. / New rear shock

Äkkiseltään näytti, että iskunvaimentimen päissä on niin pitkästi kierrettä, että ajokorkeuden säätäminen niiden avulla on helppoa. Mutta olin väärässä. Uusi vaimennin oli selvästi pidempi, kuin vanha, eikä meinannut sopia paikalleen ollenkaan. Jouduin katkaista vaimentimen yläpään kierteistä parin sentin pätkän, jotta sain pallonivelen ruuvattua riittävän syvälle. Siltikin tuntui, että se jäi pitdmmäksi, kuin alkuperäinen. Nyt siis pyörä näyttää tyhjänä siltä, että keula viistää maata ja perä on kauhean korkealla. Tilanne onneksi korjaantui sillä, että kiipesi pyörän kyytiin. Uuteen ilmaiskariin pitää säätää noin kolmen sentin painuma, jolloin pyörän ajoasento asettuu aika sopivaksi.

Maavara

Mittasin ja dokumentoin maavaran tämän asennuksen aikana kolme kertaa. Ensin alkuperäisellä kokoonpanolla kuskin kanssa ja ilman, sitten uusilla etuiskunvaimentimilla ja lopuksi vielä, kun uusi takaiskunvaimennin oli paikoillaan. Tässä kuvat mittauksista.

Testiajoa joutuu vielä odottamaan useita viikkoja. Pitää odottaa, että päästään eroon tuosta lumesta ja jäästä. Mutta kirjailen siitä sitten raporttia tänne, kun sen aika tulee.

Voimalinja

Suoritin  myös pienen huollon voimansiirrolle. Alkuperäinen idea oli korvata Questin nykyinen ketju uudella. Vaihtaminen olisi ollut aika helppoa. Kytkee vaan uuden ketjun pään vanhan ketjun päähän ja vetää paikoilleen kaikkien ketjuputkien läpi. Ostin jo ketjuakin samalla, kun uusin Hurricanen voimansiirtoa, mutta huomasin sitten, että tulikin ostettua halvempaa ketjua, kuin Questissä oleva ketju on. Molemmat ovat kyllä KMC:n 10 vaihteista ketjua, mutta Questissä on jotain kevyempää mallisarjaa olevaa ketjua. No kun ketju piti kuitenkin pestä, niin päätin lopulta vaan ottaa vanhan ketjun irti ja pestä sen, koska se ei kuitenkaan ollut niin kulunut, että tarvitsisi vaihtoa.

Ketjun pesu. / Washing the chain

Samalla kun otin ketjun pois, päivitin penkin alla olevan ketjupyörän. Vanhan ketjupyörän akseli on vaan suoraan pultattu kiinni ketjutunnelin kylkiin. Jos sen joutuisi irroittamaan tien päällä, olisi se todella vaikea saada takaisin paikoilleen. Niinpä ostin Velomobielonderdelen.nl verkkokaupasta avattavan kiinnikkeen sille ketjupyörälle. Samalla ostin myös uuden alumiinisen ketjupyörän, jossa on SKF E2 laakerit, joiden pitäisi olla energiatehokkaat (eli pitäisi pyöriä kevyemmin). Jätän vanhan ketjupyörän varaosaksi, joka on nyt tosi helppo vaihtaa paikalleen, jos joskus tarvitsee.

Uusi ketjupyörä / New idler

Olkatuet

Tilasin jousien kanssa Velomobiel.nl:ltä myös paksummat olkatuet. Viime kesänä tuntui monesti, että on ihan liikaa tilaa liikkua Questin sisällä. Nämä uudet tuet toivottavasti hieman helpottavat tilannetta.

Videot

Kuvasin tätä huoltoa tehdessä myös kaiken videolle. Jaoin videot neljään osaan ja julkaisen ne viikottain YouTubessa. Näistä on toivottavasti hyötyä muille, jotka ovat tekemässä vastaavia huoltoja omaan kinneriinsä. Laitan tähän soittolistan, josta löytyy tätä kirjoittaessa vasta yksi video, mutta loput tulevat sitten aikanaan. Tilaa mun YouTube kanava, niin ei mene videot ohi.

 

 


 

The whole winter my Quest has been standing in the corner of my garage, I decided to make some upgrades to it. My goal is to improve stability and performance.

Front suspension

Uudet varaosat / New spare parts

I want to improve cornering stability of the Quest, so I decided to stiffen and shorten the front suspension. I ordered shorter and stiffer springs from Velomobiel.nl. Theo from VM.nl said, that they have in stock also even shorter springs (shorter than the short springs in their web pages), so I decided to buy both. The short springs from the web site are 12 mm shorter than the original ones, and the other, even shorter springs, are 25 mm shorter than the original springs. I decided to install first the 25 mm shorter springs and try whether they fit. If the clearance is too low, I change to the other springs.

On Velomobiel.nl site you can find a good manual for Quest, which gives advice on how to remove the front wheel and suspension struts. The top end of the suspension strut is attached to the wheel well with a nut and the lower part is attached with three ball joints. Ball Joints should not be disassembled, but they must be removed by opening the nuts. Removing their nuts was a little easier with a ratchet wrench. There was a lot of fiddling with the brake wire and the speedometer cable.

The left side wheel was stuck to its axle. The wheel is fixed with one screw and it should come off easily after the screw is taken out. But the wheel didn’t come off. I had to put the screw bit back to threads and tap it lightly with a hammer, before it came off.

The manual ends here. There is not any instructions about how to take apart the shock absorber. But it was fortunately quite easy. Under the protective cover there is two screws. After removing them it is possible to pull the shock absorber piston out of the cylinder. The springs were still inside the cylinder. A couple of hard taps to the table top, and the springs dropped out. The original configuration was two different springs. Now I put back one stiff spring.

Now, when I have the front wheels and the drum brakes at hand, I decided to do some maintenance for them also. I put a little bit oil to the joints in the brake (be careful not to put any oil to brake pads) and check that the wheel is straight and that the spokes are tight.

Everything is put back to place in reverse order. I put some new grease to the springs. And then a lot of fiddling with the brake wires and speedometer cable.

Ground clearance seems really low now, but more about that later.

Rear shock

The original rear shock absorber of the Quest has a similar structure as the front shocks. But at least with my Quest, it feels slacky  and bouncy. Sometimes it feels that I lose control of the velomobile when the rear tire happens to hit bumps or rumble strips. It is obviously a safety risk.

I ordered a Risse Genesis air shock from Velomobielonderdelen.nl online store. It is a custom-built model of Genesis damper that can be installed directly to a velomobile. A short instruction video about the installation can be found  on YouTube.

Uusi iskunvaimennin takana / New rear shock

At first it seemed that there is plenty of room at  the threaded ends of the shock to adjust the ride height. But I was wrong. The new shock was clearly longer than the old, and could not fit into place at all. I had to cut off a few centimeters from the threaded piece at the upper end of the shock, so I could  screw the ball joint deep enough. Even so, it seemed that it was longer, than the original. Now when the velomobile is empty, the nose is very low and the rear is terribly high. Fortunately, the situation is better when I climb in the bike. The new shock must be adjusted to about 3 cm of sag. So, with that the ride height looks fine.

Ground clearance

I measured and documented the ground clearance during this installation three times. First, the original setup with the rider and without, then with new front shocks and, finally, when the new rear shock was in place. Here are the photos of measurements.

I still have to wait several weeks for the test ride. I have to wait until we get rid of snow and ice. I will write a report here when the time comes.

Drivetrain

I also did a small maintenance of power transmission. The original idea was to replace the existing chain with a new chain. Changing it would have been pretty easy.  The plan was to connect the new chain to the other end of the old chain and then pull the new chain to its place with the old chain through all the chain tubes. I bought already a new chain at the same time, when I was doing maintenance of the Hurricane, but then I noticed that the new chain I bought was cheaper than the original chain in Quest. Yes, both are KMC’s 10 speed chain, but the original chain in the Quest is some lighter and probably expensive model series chain. Well, the old chain had to be washed anyways, so in the end I decided just to take the old chain out and wash it, because it is still in good condition, no need to replace it yet.

Ketjun pesu. / Washing the chain

At the same time when I took the chain off, I upgraded the idler and the idler mount under the seat. The axle of the old idler is just bolted to the sides of the chain tunnel. If I would have to take it out while on the road, it would be really hard to get it back into position. So I bought a new idler mount from Velomobielonderdelen.nl online shop. The new mount can be opened easily for a better access to the idler sprocket.  At the same time I bought a new aluminum idler with SKF E2 bearings, which should be more energy-efficient (it should run lighter). I leave the old idler as a spare part, which is now really easy to change, if I ever need to.

Uusi ketjupyörä / New idler

Shoulder pads

With the new springs I bought also thicker shoulder pads from Velomobiel.nl. Last summer, I felt many times that there is too much room to move around inside the Quest. These new pads should hopefully help a little bit.

Video

I filmed this whole maintenance thing. I divided the videos into four parts and I will publish them on YouTube one video per week. These will hopefully be useful to others who are doing similar maintenance to their velomobiles. Here is a playlist with all the videos. When writing this there is only one video, but the rest will come later. Subscribe to my YouTube channel so you don’t miss my new videos.

8 kommenttia artikkeliin “Questin päivitys / Upgrading Quest”

  1. Moi hyvä päivitys mutta… alempimaavara saattaa heikentää aerodynamiikkaa koska ilma joutuu survoutumaan kinnerin alle ahtaammin tosin renkaat piiloutuvat enemmän muuten en osaa sanoa kumpaan suuntaan menee XD

  2. Hyvä huomio! Veikkaan kyllä, että jos tässä nyt jotain muutosta aerodynamiikassa tapahtui, niin se on niin pieni muutos, että en pysty sitä mitenkään todentamaan. Mutta sen näkee sitten, kun pääsen testaamaan.

Kommentoi