Siirry suoraan sisältöön

Ajatuksia Questin päivityksestä / Thoughts about the Quest upgrades

Please scroll down for the English version.

Questin päivityksestä on jo lähes puoli vuotta. Olenkin ehtinyt ajamaan päivitysten jälkeen jo yli kolmetuhatta kilometriä. Sinä aikana löysin myös takarenkaasta klappia ja yritin vähentää sitä eri keinoin. Tätä käsittelevän artikkelin julkaisun jälkeen löysin vielä toisen paikan mistä löytyi klappia. Taka-navan laakerit pääsivät liikkumaan sivusuunnassa navan sisällä. Sain Velomobiel.nl:ltä neuvon käyttää Loctite laakerilukitetta ja liimata laakerit kiinni napaan. Sillä sain klapin lähes kokonaan pois takarenkaasta. Takapää tuntuu silti hieman löysältä, mutta se lienee tämän velomobiilin ominaisuus.

Takanapa. / Rear hub.
Loctite 638

 

Ajovakautta pohtiessani tulin ajatelleeksi, että entä jos uusi, hieman pitempi takaiskunvaimennin vaikuttaa myös ohjauskulmiin. Takapää jäi suhteessa ehkä hieman ylemmäksi, kuin ennen, eli kinneri kulki hieman perä pystyssä. Sehän hieman vaikuttaa myös ohjausgeometriaan. No päätin sitten lyhentää takaiskaria vielä hieman lisää. Mutta en huomannut mitään merkittävää muutosta ohjauskäytökseen.

Ajoin ensimmäiset reilut tuhat kilometriä Schwalbe Marathon Plus renkailla. Niillä uusi jäykempi jousitus tuntui todella kovalta ja epämukavalta. Kaikki tien epätasaisuudet tuntuivat teräviltä ja korin sisällä oli paljon melua. Sitten vaihdoin kesärenkaisiin – Schwalbe Shredda. Kaikki muuttui. Ajotuntuma on paljon pehmeämpi eikä tien epätasaisuudet haittaa yhtään niin pljon. Jopa hyvällä soratiellä on riittävän miellyttävä ajaa. Rengasvalinta vaikuttaa siis huomattavasti ajotuntumaan.

Shredda

Jäykemmän etujousituksen piti parantaa vakautta kaarteissa. En ole uskaltanut testata kuinka kovaa voin ajaa mutkaan, ennen kuin Quest kaatuu. Enkä halua sitä kokeillakaan. Mutta voin sanoa, että nyt voin hieman turvallisemmin mielin ajaa mutkiin, kun se ei kaadu ihan niin herkästi.

Uuden takaiskarin piti parantaa suorituskykyä. Mitään varmaa tietoa minulla ei asiasta ole, mutta uusi iskunvaimennin tuntuu huomattavasti jäykemmältä, eikä takapää pompota enään polkemisen tahtiin. Eli suurempi osa voimasta välittyy siis tiehen, eikä jousen pompottamiseen.

Voimansiirtoon en mitään suuria muutoksia tehnyt. Mutta uusi alumiininen taittopyörä on hieman äänekkäämpi, kuin alkuperäinen muovinen. Se pääsee myös liikkumaan sivuttain kiinnikkeessään, joka osaltaan tuntuu aiheuttavan uusia ääniä voimansiirtoon.

Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että päivitykset olivat onnistuneita. Jousituksen päivitystä voin suositella kaikille Quest ja Strada kuskeille. Vaikka uudet jouset ovat jäykemmät, niin silti rengasvalinnalla voi vaikuttaa ajomukavuuteen huomattavasti.

Tässä sitten sama arvio videomuodossa:


It’s already almost half a year  since I updated my Quest. After that I have ridden more than three thousand kilometers. During that time, I found there is some play in the rear wheel and I tried to reduce it by various means. After this article, I found yet another place where there was play. The rear hub bearings were able to move laterally inside the hub. I got advice from Velomobiel.nl to use Loctite and glue the bearings to the hub. I think I got rid of the play almost entirely. The rear end still feels a little loose, but it is probably a feature on this velomobile.

Takanapa. / Rear hub.
Loctite 638

When thinking about riding stability it occured to me that what if the new slightly longer rear shock also affects the steering geometry. The rear end was  little higher than before in relation to the front end. After all, it might slightly affect to the steering geometry. Well, then I decided to shorten the rear shock a little more. But I did not notice any significant change in the steering behavior.

I rode first over a thousand kilometers with Schwalbe Marathon Plus tires. With the new stiffer suspension they felt really hard and uncomfortable. All unevenness in the road felt sharp and there was a lot of noise inside the body. Then I changed the summer tires – Schwalbe Shredda. Everything changed. Riding experience is much softer and the unevenness of the road is no problem. It’s even quite pleasant to ride on a good gravel road. Therefore the tire choice significantly affects the riding comfort.

Shredda

The stiffer front suspension was suppoused to improve stability when cornering. I have not dared to test how fast I can run in a corner, before crashing Quest. I do not want to try that at all. But I can say that now I feel much more secure when cornering.

New rear shock was suppoused to improve performance. I have no data about that but the new shock feels considerably more stiff and the rear end isn’t bouncing so much when pedaling. That means that larger proportion of the power is transmitted to the road, and not to bounce the spring.

I didn’t made any major changes to the drivetrain. But the new aluminum idler is a little bit noisier than the original plastic idler. It also can move sideways on it’s mount, which causes new noises to the drivetrain.

All in all, I must say that the upgrades were successful. I can recommend the suspension upgrade to all Quest and Strada riders. While the new springs are stiffer, you can still significantly affect the riding comfort by your tire choices.

And here is the same thing on a video:

1 kommentti artikkeliin “Ajatuksia Questin päivityksestä / Thoughts about the Quest upgrades”

  1. Moi yhdestä olen ainakin 100% varma questin maavaran mataloittaminen ainakin vakauttaa lisäävä,koska korkeampi kaatuu herkemmin

Kommentoi