Siirry suoraan sisältöön

Miksi tubeless? / Why tubeless?

  • tehnyt

Please scroll down for the English version

Teinpä Questiin tubeless asennuksen. Asennukseen joutui käyttämään aika paljon aikaa, koska kyseessä on velomobiili jossa on suljetut pyöränkotelot, eli kiekon irroittaminen ei onnistu ilman työkaluja. Sanoisin, että kaikkien kolmen kiekon irroittamiseen menee aika n. 30 – 45 minuuttia.

Itse tubeless asennuksesta en aio tässä artikkelissa juurikaan mainita. Käy katsomassa tästä asennuksesta tekemäni video, niin tiedät mistä tässä artuikkelissa puhutaan.

Miksi tubeless?

Kannattaako velomobiiliin asentaa tubeless renkaat?

Tubeless siis tarkoittaa, että renkaan sisällä ei ole sisäkumia, mikäli joku ei sitä vielä tiennyt. Sisäkumi yleensä korvataan paikkausaineella, eli ”litkulla”. Asennuksen ajaksi on syytä saada kiekot ja renkaat käsiin siten, että niitä on helppo pyöritellä ja heilutella kaikissa asennoissa. Tämä siis, mikäli käytössä EI ole tubeless yhteensopivia vanteita ja renkaita, kuten minun tapauksessani oli. Tubeless yhteensopivat vanteet ja renkaat ovat luultavasti jo valmiiksi niin hyvin ilmaa pitäviä, että litkua ei välttämättä edes tarvita. Tällaisessa tapauksessa asennus velomobiiliin saattaa olla yhtä helppoa, kuin renkaan vaihtaminen yleensäkin. Eli ei tarvitse irroittaa kiekkoa.

Minun tapauksessa siis asennus ei ollut niin helppoa, joten kaikki kiekot piti irroittaa velomobiilista.

No mitä hyötyä tubeless asennuksesta sitten on? Minä olen käsittänyt, että hyötyjä tällaisesta asennuksesta olisi

  • Tubeless on hieman kevyempi, kun sisäkumin massa jää pois.
  • Tubeless rullaa kevyemmin, kun sisäkumi ei ole aiheuttamassa ylimääräistä kitkaa.
  • Paikkausneste, eli ”litku” paikkaa pienet reiät vauhdissa, eli renkaita pitäisi puhjeta vähemmän.

No, tuosta viimeisestä kohdasta en ole vielä ihan varma. Kuten yllä olevasta videosta voi havaita, litku ei paikannut toisessa renkaassa ollutta tavallisen tappajasepelin aiheuttamaa reikää. Ja se on juuri sellainen reikä, joita tavallisesti minun pyörien renkaista löytyy.

Tähän mennessä olen havainnut jo joitakin haittoja tubeless asennuksesta:

  • Asennus Questiin todella työlästä.
  • Tuo standardi litku ei välttämättä kuitenkaan paikkaa tappajasepelin aiheuttamaa reikää.
  • Ja jos ei se paikkaa, niin sinne pitää asentaa sisäkumi, jotta pääsee kotiin ja se on todella sotkuista, koska renkaassa on se litku.

Tällä hetkellä en vielä osaa sanoa, onko tästä enemmän hyötyä kuin haittaa. Se jää nähtäväksi. Mutta tuleepa ainakin testattua. Ja sepä minulla olikin tärkein syy tähän asennukseen.

Seuraa minun some kanavia ja YouTubea. Päivitän tästä aiheesta lisää tietoa, kunhan ensin vähän kokemusta karttuu.

[the_ad id=”3514″]

 


I converted my Quest into tubeless. I had to use a lot of time to the conversion, because my Quest has closed wheel arches which means that I had to remove all wheels from the velomobile. And you can’t do that without any tools. I’d say that removing all three wheels takes about 30-45 minutes.

In this article I’m not going to go deeper into how to do the tubeless conversion. Check the video I made about the conversion, so you know what I’m talking about in this article.

Why tubeless?

Is it worth to convert a velomobile into tubeless?

Tubeless means that there is no inner tube inside the tyre, if someone didn’t know that yet. The innertube is usually replaced with tubeless sealant liquid. During the setup it would be good to have the wheels in your hands so you can shake and rotate them freely. But maybe with tubeless ready rims and tyres the seal between rim and tyre is so good you don’t need sealant. Then you maybe can do the setup without taking the wheels out from the velomobile. But my case isn’t like that. I have to remove all the wheels.

What benefits tubeless setup has? What I have understand is that

  • Tubeless is lighter without the inner tube.
  • Tubeless has less rolling resistance, because there is no inner tube generating friction inside the tyre.
  • The sealant should seal all the small punctures without you even noticing.

I’m not so sure about the last one. As you can see from the video above, the sealant wasn’t able to seal the small puncture in the second tyre. And that puncture hole was quite typical puncture I usually find in my bike tyres.

At this time I have already noticed some disadvantages with tubeless setup:

  • Tubeless setup on Quest velomobile is a lot of work.
  • The standard sealant may not seal all the punctures made by the local ”killer gravel”.
  • And if it’s not sealing the puncture hole, you have to mount inner tube so you can get back home. And because there is the sealant inside the tyre, it will be quite messy.

At this point I can’t say yet if the tubeless is good or bad thing with my velomobile. But at least I can say I have tested it. And that was the main reason for this project.

Follow my social media channels and YouTube, I’m going to update more info about this when I have more experience.

[the_ad id=”3336″]

Kommentoi