Siirry suoraan sisältöön

Päivä pyörän päällä – 12 tunnin ajo 5.9.2015 Kälviällä

  • tehnyt

Kälviän Tarmo järjesti eilen lauantaina perinteisen pyöräilytapahtuman Päivä pyörän päällä. Kyseessä on kuntoilutapahtuma, jossa ajetaan vajaan kahdeksantoista kilometrin lenkkiä tasatunnein joukkueina tai yksittäisinä pyöräilijöinä.  Itse lähdin ajamaan nonstoppina, eli kokeilin, että kuinka monta kilometriä kerkiän ajaa kahdessatoista tunnissa.

Etukäteen tein suunnitelman, että ajan noin 30 km/h keskinopeudella aluksi kolme kierrosta putkeen, jonka jälkeen noin 10 min tauko. Sen jälkeen aina kaksi kierrosta ja tauko niin kauan, kuin vain jaksaa. Tällä tahdilla pääsisi kahdessatoista tunnissa kolmesataa kilometriä. Ajoaikaa tulisi kymmenen tuntia ja taukoja kaksi tuntia. Sääennuste lupaili kuitenkin melko epävakaata keliä ja päätinkin, että välttelen vesisateessa ajamista.  Mietin, että jos sataisi paljon, niin jää kyllä kolmesataa saavuttamatta. Päätin, että olen tyytyväinen 200 kilometriin ja erittäin tyytyväinen 250 kilometriin.

Lauantai aamuna keli näytti hyvältä ja matkaan lähdettiin ihan hyvässä säässä kello kymmenen. Ensimmäiselle osuudelle lähti iso joukko pyöräilijöitä. Nojapyöriäkin oli mukana kolme. Ensimmäisen kierroksen jälkeen piti vähentää vaatetta, kun meinasi tulla liian kuuma. Pidin kiinni suunnitelmastani ja ajoin kolme kierrosta ennen ensimmäistä kunnon taukoa. Seuraavat kaksi kierrosta ajoin toisen paikallisen nojapyöräilijän kanssa ja siinä jutellessa vauhti nousi hieman oman tavoitteen yli. Se taisi olla virhe, koska sen jälkeen alkoi vähän jaloissa tuntua raskaalta. Seuraavan tauon jälkeen jatkoin taas omaan tahtiini ajamista.

Sitten alkoi iltapäivän epävakainen sää. Välillä tuli pieniä sadekuuroja ja välillä paistoi aurinko. Ajoin silti kaksi kierrosta suunnitelman mukaan. Tauon jälkeen lähdin jatkamaan, mutta jaloissa tuntui aikaisempi hurjastelu. Ja sitten tuli isompi sadekuuro, joka kesti lähes koko kierroksen ajan. Jaloissa painoi ja olin jo ihan läpimärkä. Päätin mennä tauolle jo yhden kierroksen jälkeen. Väsytti ja oli kylmä. Pidin pitkän tauon, söin ja join ja juttelin muiden nojapyöräilijöiden kanssa. Vähän oli jo luovutuskin mielessä. Sitten sade loppui ja aurinko tuli takaisin. Vaihdoin kuivat vaatteet ja jatkoin ajamista. Jostain tuli vähän lisää virtaakin ja pyörä tuntui kulkevan taas ihan kivasti.

Tässä vaiheessa oli tullut suunniteltujen taukojen lisäksi jo niin monta ylimäärästä kusitaukoa ja vielä tämä pitempi tauko, niin totesin, että kolmesataa jää tällä kertaa saavuttamatta. Mutta jatkoin silti suunnitelman mukaan. Kaksi kierrosta ja tauko, ja vielä toiset kaksi kierrosta ja tauko. Sitten alkoi taas jaloissa painamaan ja pidin toisen pidemmän tauon. Tässä vaiheessa olin siis ajanut jo kaksitoista kierrosta, mikä on sama, jos ajaisi kierroksen muun ryhmän mukana joka tunti. Söin ja päätin, että vien lähtöpaikalle mukaani ottamat vaihtovaatteet ja sadekamppeet kotiin, koska näytti että illan sää pysyy hyvänä. (Asun reitin varrella.) Kotona vaihdoin vielä kuivat ja vähän lämpimämmät vaatteet viilenevää iltaa varten. Päätin että ajan vielä kaksi kierrosta, joista viimeinen on päivän viimeinen kierros jonka lähtö on kello 21.00.

Tämän pitkän tauon jälkeen tuntui taas kulkevan oikein kevyesti. Tosin vauhti ei ollut enään sama, kuin päivällä. Vaikka tuntui kevyeltä, niin silti ei päässyt kovaa. Kierroksen jälkeen pidin tauon ja sitten olikin lähtö illan viimeiselle kierrokselle iltahämärissä. Sekin tuntui yllättävän kevyeltä vaikka vauhti oli hidastunut.

Ajoin siis yhteensä neljätoista kierrosta eli vähän alle 240 km. Päivän keskinopeus pysyi suurin piirtein tavoitteessa. Taukoja tuli suunniteltua enemmän. Jos olisin iltapäivällä vaan pysynyt omassa vauhdissa, olisin ehkä jaksanut ajaa sen yhden kierroksen, että olisi saanut 250 km rikki. Ja jos ei olisi satanut, niin olisin päässyt ehkä paljon lähemmäksi kolmeasataa kilometriä. Mutta olen silti tyytyväinen tähän suoritukseen.

Yhteenveto

  • 14 kierrosta
  • 239,5 km
  • keskinopeus: 29,4 km/h
  • ajoaika: 8:08:10
  • taukoja: 3:27:06

Olihan minulla myös kamera mukana. Vaikka akku ei tietenkään olisi koko päivää kestänyt, niin sain kuitenkin jotain materiaalia päivän mittaan tallennettua. Tässä lyhyt kooste päivästä. Lopussa näkyy uusi pyörän ajovalo jonka hankin kesällä. Siitä testiä tulossa myöhemmin.

Kommentoi