Siirry suoraan sisältöön

Renkaiden kestävyydestä

Laitoin keväällä alle uudet Duranot. Koko kesän niillä ajelin tyytyväisenä ja mietin, että onpa ollut vähän ongelmia renkaiden kanssa. Noin viitisen tuhatta kilometriä menikin ihan ongelmitta. Muutaman kerran taisi tuona aikana olla rengas tyhjänä, kun aamulla lähti, mutta kertaakaan ei ajon aikana tullut rengasrikkoa. Vaan nyt onkin saanut vimeiset viikot lähes päivittäin paikkailla renkaita.

Mun teoria tähän reikien määrän kasvuun on, että Duranon pintaan on tullut niin paljon pieniä reikiä, että pinta on pehmennyt ja siihen oikein tarttuu kaikki pienet ja terävät hiekanjyvät. Ja jos tällainen terävä pieni hiekanjyvä sattuu oikein sopivasti jäämään kumiin, niin se syö itsensä renkaan läpi ja puhkaisee sisäkumiin reiän. Kyseiset hiekanjyvät ovat välillä niin pieniä, että ei niitä meinaa löytää ollenkaan renkaasta. Ne olisi kuitenkin aina syytä saada pois, ettei rengas puhkea heti uudelleen.

Duranon pinta noin 5500 km jälkeen. Kulutuspinta on täynnä pieniä reikiä ja halkeamia.
Duranon pinta noin 5500 km jälkeen. Kulutuspinta on täynnä pieniä reikiä ja halkeamia.

Päätinkin nyt 5500 kilometrin jälkeen vaihtaa kuluneet renkaat vähemmän ajettuihin. Jospa nyt rengasrikot vähenisivät. Ainakaan kaikkein pienimpien kivien ja hiekanjyvien ei pitäisi nyt tarttua renkaaseen ainakaan vähään aikaan. Tosin joku hieman isompi terävä hiekoitussoran palanen voi edelleen renkaan puhkaista. Onneksi sitä ei näin syksyisin aivan niin paljon ole tiellä.

Tällaisia pienen pieniä ja veitsen teräviä hiekanjyviä löytyy renkaista.
Tällaisia pienen pieniä ja veitsen teräviä hiekanjyviä löytyy renkaista.

Eli 20″ Durano kestää tämän kokemuksen mukaan ajossa noin 5500 kilometriä, jonka jälkeen se ei pidä enään hiekanjyviä renkaan ulkopuolella. Tietääpä sitten ensi kesänä varautua hankkimalla valmiiksi uuden rengas satsin.

Kommentoi