Siirry suoraan sisältöön

Azub Max – Rakentaminen runkosetistä / Building from frame kit

 • tehnyt

Please scroll down for the English version.

Suunnittelin jo pari vuotta sitten uuden talvipyörän hankintaa. Silloin päädyin rakentamaan rungon itse. Esikuvaksi otin Azub Maxin. No rakentelu motivaatio loppui sitten siihen, kun Quest saapui. Rakenteluprojekti jäi odottelemaan motivaation palaamista, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Tänä syksynä heräsi uudelleen kiinnostus parempaan talvi/maastopyörään, kun työkaveri osti itselleen hienon maastopyörän ja toinen työkaveri osti uuden hienon sorapyörän. Siinä sitten heräsi itsellekin kiinnostus päästä vähän kokeilemaan maastoajoa. Niinpä tein sellaisen ratkaisun, että myin keskeneräisen rakenteluprojektin ja vanhan Hurricanen pois ja päätin hankkia ihan oikean Azub Maxin. Ajattelin säästää rahaa siten, että ostan pelkän runkosetin ja sitten otan osat siihen jostain käytetystä täysjoustomaastopyörästä. Niinpä etsin fillaritorilta käytetyn maasturin ja tilasin Maxin runkosetin Kaarikinneri Oy:ltä, joka on Azubin Suomen maahantuoja.

Tässä vaiheessa alkoi sitten karu totuus paljastua. Kuvittelin, että ei tässä paljon muuta ole, kuin nakata osat vaan paikoilleen, mutta ei se ihan niin käy. Jotta tuon käytetyn maastopyörän osat saa asennettua uuteen pyörään, piti tilata aika paljon lisää tavaraa.

Tämän verran tilasin lisää osia. / This much new parts.

Tuossa käytetyssä pyörässä nimittäin mm. molemmat iskarit vuotaa, joten kaikki tiivisteet ja nesteet piti vaihtaa. Kun edellinen omistaja oli suuressa viisaudessaan vaihtanut tuohon maasturiin Shimanon jarrun tilalle Avidin jarrun, niin sehän aiheuttaa tällaisessa projektissa hieman ongelmia. Nyt siis pyörässä on sekä Shimanon, että Avidin jarru. Shimano ja Avid käyttää eri jarrunesteitä ja molempiin pitää olla omanlaiset jarrupalat ja ilmaustyökalut.

Avidin jarrusatulan huoltoa. / Avid brake caliper service.

Ja tuo Avidin jarru onkin osoittautunut oikein murheenkryyniksi. Ensin jarrusatulan männät jumittuivat. Vaihdoin sinne uudet tiivisteet. Sitten tajusin, että kun Maxiin pitää laittaa pitemmät jarruletkut, niin eihän mulla olekaan oikeanlaisia letkuliittimiä, kun Avidissa onkin letkun toisessa päässä erilainen puristusliitin. (Shimanon letkussa on molemmissa päässä samanlaiset liittimet). Sitten kun lopulta sain Avidin jarrun asennettua, niin ilmatessa huomasin, että se vuotaa  kahvasta. Eli ei muuta, kuin tilaamaan tiivistesarjaa jarrukahvaan. Kun sain tilauksen tehtyä, niin huvikseni katsoin paljonko olisi maksanut toinen samanlainen Shimanon jarru, kuin pyörässä jo oli. No se maksoi 18,90€. Kunpa olisin tajunnut tämän heti. Olisi säästynyt niin paljon rahaa ja vaivaa, kun ei olisi tarvinut ostaa kalliita varaosia tuohon paskaan Avidin jarruun, eikä olisi tarvinut ostaa erikseen jarrunesteitä ja työkaluja kahdelle eri merkkiselle jarrulle. Nyt tuo Avidin jarru on niin kallis, että ei mulla ole enään varaa siitä luopua.

Älkää ikinä ostako Avidin hydraulisia jarruja!

Paketti Azubilta sitten vihdoin saapui. Kiitokset Kaarikinneri Oy:n  Artsille! On kyllä hieno ja hyvin viimeistelty runko.

Pääsin sitten asentamaan osia paikalleen. Heti aluksi huomasin, että mulla ei ole tarpeeksi jarruletkua, joten sitä piti laittaa tilaukseen. Sitten huomasin, että takaiskarin puslat ei tietenkään käy tuosta Maxin mukana tulleesta halppis iskarista Foxin iskariin, joten ne pitää tilata. Sitten huomasin myös, että etuvaihtajan kiinnitys on isommalle putkelle, joten siihen piti tilata adapteripalikat. Eli taas osatilausta tekemään.

Mutta sain kuitenkin pyörän sellaiseen kuntoon, että sain takavaihtajan ja ketjut paikoilleen, jotta pääsin vähän pihalle kokeilemaan ajotuntumaa ilman jarruja. Oli niin lyhyt kokemus, että en sen perusteella mitään kokemuksia kirjaile ylös.  Päätin ostaa Maxiin parin vuoden takaisten talvipyöräsuunnitelmien mukaisesti Open Cockpit ohjaustangon. Se näytti aluksi aika hassulta, koska ohjaustanko oli todella korkealla. Päätin katkaista siitä n. 8 senttiä pois, jonka jälkeen se tuntuu olevan paremmalla korkeudella. Se on edelleen ikävästi näkökentässä, mutta se ei lyhennyksen jälkeen vielä vastaa reiteen tiukassa käännöksessä. Tosin kantapää vastaa ensin renkaaseen, ennen kuin ohjaustanko reiteen.

Tässä kuvagalleriassa hieman kuvia rakentelun eri vaiheista.

No paljonko sitten säästin rahaa näin? En osaa kyllä yhtään sanoa. Kokonais hintaa tulee varmaan saman verran, kuin Azub Maxin perusmallilla, mutta tässä on kalliimmat (mutta käytetyt) osat. Hermoja tämä projekti ei anakaan ole säästänyt. Yhtä odottamista, kun pitää kaikkia osia tilata ja taistelua tuon Avidin jarrun kanssa. Mutta sainpa tämän lopulta ajokuntoon.

Muutama huomio ensimmäiseltä testilenkiltä

 • Penkki tuntuu lyhyeltä. Eli kokoajan on sellainen tuntuma, että putoan etureunalta. Mutta tämä voi olla tottumiskysymys. Questissä on aika leveä penkin etuosa, niin sillä ajaessa on tottunut aika hyvälle. Maxiin tuli myös paksumpi Ventisit pehmuste. Muissa pyörissä mulla on ollut kaksinkertainen ventisit, mutta tässä onkin kolminkertainen. Se voi myös vaikuttaa tähän tuntumaan. Mutta on se ainakin pehmeä
 • Ohjaustanko on just näkökentässä. Sieltä takaa joutuu vähän kurkkia, että näkee eteensä. Mutta ergonomisesti se tuntuu nyt olevan oikealla kohdalla. En enää laskenut sitä lisää sen ekan n. 8 cm katkaisun jälkeen.
 • Ylämäkeen kovaa polkiessa rungon vääntelehtiminen tuntuu tosi kovin ohjaustangossa joka on pitkän vipuvarren päässä. Ohjaustanko tuntuu myös aika löysältä, mutta se johtuu siitä, että siinä on niin pitkiä ja ohuita putkia.
 • Hyvää tuossa open cockpit ohjaustangossa on se, että nyt voi tosi helposti vetää selän penkistä ja nousta pystympään asentoon, kun tarvii. Ja siitä asennosta myös näkee hyvin eteensä.
 • Etujousitus tuntuu tosi pehmeältä ja mukavalta.
 • Vaihdeskaala tuntuu ihan hyvältä. Isolla eturattaalla pystyy ihan hyvin päästellä reilua kolmeakymppiä. Keveimmillä vaihteilla taas voisi kiivetä vaikka puuhun. Eli luulisi vaihdeskaalan riittävän.

PS. Avidin jarrukahvan huollon jälkeen havaitsin, että siinä on edelleen vuoto. Joten tilasin sitten kuitenkin sen tilalle sen halvan Shimanon jarrun. Sain sen hintaan 17,60€. Tämä olisi pitänyt tehdä jo heti aluksi.

Tästä alkaa sarja videoita, jossa testaan miten hyvin Azub Max pärjää erilaisissa maastoissa ja olosuhteissa. Tässä ensimmäisessä videossa ajetaan pääasiassa sorateitä.


[the_ad id=”3336″]


Building Azub Max from frame kit

Few years ago I decided to get a new winter bike. Then I decided to build the frame by myself. I used Azub Max as a model. The building motivation then ran out when the Quest arrived. The project was on hold until the motivation returns, but it never happened. This fall I got again interested about better winter / mountain bike, when a co-worker bought himself a nice mountain bike and another co-worker bought a new gravel bike. So I got interested of off-road riding. So, I made a decision to sold the unfinished project and the old Challenge Hurricane off and decided to buy the real Azub Max. I was thinking to save money by buying only the frame set, and then take the parts from full-suspension mountain bike. So I found a second hand mountain bike from the Internet and ordered Azub Max frame set from Kaarikinneri Oy, which is the Finnish importer for Azub bikes.

At this stage, the harsh reality began to unfold. I imagined that it’s just piece of cake to throw the second hand parts to the new frame , but it did not quite happen that way. In order to mount the used parts to the new frame, I had to order quite a lot more stuff.

Tämän verran tilasin lisää osia. / This much new parts.

Both shocks from the second hand bike leak, so all seals and fluids had to be replaced.  The previous owner had replaced the other Shimano brake with Avid brake, so that’s causing a little trouble in this kind of project. Because now the bike has brakes from two different manufacturers. Shimano and Avid use different brake fluids and both must have their own kinds of brake pads and bleeding tools.

Avidin jarrusatulan huoltoa. / Avid brake caliper service.

And that Avid brake has proven to be really pain in the ass. First, the brake caliper pistons were stuck. I replaced the piston seals. Then I realized that I have to put longer brake hoses to the Max, so I don’t have the right kind of hose fittings. Avid has different fittings on each end of the hose. (Shimano hose has same fittings in both ends). Then, when I finally got the Avid brake mounted, I noticed that the lever leaks air. So I had to order a seal kit for the brake lever. After I made the order i decided just for fun to check out how much costs similar Shimano brake, the bike already had. Well, it cost € 18,90. I wish I had figured this out immediately. It would spared so much money and effort when you did not have to buy expensive spare parts at that shitty Avid brake, and would not have to buy a separate brake fluid and tools for two different brands of brake. Now when this Avid brake is so expensive, I do not want to give up.

Don’t ever buy Avid hydraulic brakes!

The package from Azub then finally arrived. Thanks Artsi from Kaarikinneri Oy!  It is a fine and well finished frame.

Then I was able to install the components in place. First I noticed that I do not have enough brake hose, so I had to order more. Then I noticed that the bushes from the cheapo rear shock that came with the Max obviously does not fit to Fox rear shock, so those need to be ordered. Then I also noticed that the front derailleur mounting tube is smaller, so I had to order adapter blocks for that. So, another parts order to do.

But I got the bike to a ridable condition. I got rear derailleur and chain in place so that I could go for a little test ride around the yard without brakes. It was so short test so nothing to report about. According to my earlier winter bike plans, I decided to buy the Open Cocpit handlebars for the Max. First it looked quite funny, because the handlebar was really high. I decided to cut it approx. 8 centimeters away, after which it seems to be on a more suitable level. It is still unpleasantly in the middle of field of view, but it is still not touching the thigh on tight turn. However, the heel hits the tyre before the handlebars touch the thigh.

In this photo gallery there are some photos from different stages of the build.

Well, then how much money I’ve saved this way? I can not say. The total price is maybe at the same level as Azub Max basic model, but this bike has more expensive (but used) parts. At least this project didn’t spare my nerves. Lots of waiting for all the parts ordered and struggle with that Avid brake. But in the end I got it ready.

A few notes from the first little test ride

 • The seat seems short. All the time I have the feeling that I fall on the front edge. But this can be a question about getting used to. Quest’s seat has wide front part, so I,m used to that. Max also came with a thicker Ventisit seat pad. In my other bikes I have a double layer Ventisit, but this is a triple layer. It can also contribute to this feeling. But at least it is comfortable 😄
 • Handlebar is just in the field of view. You have to peek behind it to see in front of you. But ergonomically it seems now to be in the correct position.
 • On steep uphills when pedaling hard, you can feel the frame twisting from the handlebars, because they are so high and away from the main frame. The steering column also seems to be pretty flimsy but that’s because it is so long and thin tubes.
 • You can really easily pull yourself from the seat and rise to a more upright position when needed. And from that position you can also see wery well in front of you.
 • The front suspension feels really soft and comfortable.
 • There seems to be enough gears. With a large chainring I’m able to easily go way over 30 kph.  With the lightest gear you could climb even to a tree.

PS. After the Avid brake lever maintenance I found out that it’s still leaking. So then I finally ordered another Shimano brake. I got it for 17.60 €. This should have been done at the beginning.

Here begins a series of videos, where I’m going to test how well Azub Max can handle a variety of terrain and conditions. In this first video I’m running mainly on gravel roads.

Kommentoi