Nojapyöräfoorumin rakenteluosiota lukiessa on heränyt ajatus nojapyörän rakentamisesta itse. Tätäkin olen jo pitkään suunnitellut. Aluksi oli tarkoitus rakentaa nopea maantiepyörä, mutta päädyin sitten kuitenkin aloittamaan rakentelu-urani täysjousitetulla maastopyörällä. Esikuvaksi valitsin Azub Maxin, joka vaikuttaa sopivalta pyörältä talvikäyttöön ja satunnaiseen maastoajoon tai soratie kruisailuun. Kesä ja syksy meni suunnitellessa, mutta kohta pääsee rakentelemaan. Tähän ajattelin päiväkirjan omaisesti kirjata, mitä kaikkea on tullut tässä rakennusprojektissa tehtyä.
Tarkoitus on aluksi käyttää Hurricanesta ylimääräiseksi jäänyttä huonoa takaiskunvaimenninta ja päivittää se sitten joskus myöhemmin kunnolliseen ilmaisknvaimentimeen. Etuhaarukaksi aion hankkia jonkun halvan perus joustohaarukan. Rungon materiaalina on 2″ CrMo putki. Mitat ja geometriat yritän saada mahdollisimman lähelle esikuvaa. Nojakulmaksi tulee n. 35°-40°.
6.11.2015
Tähän mennessä tapahtunutta:
Menin mukaan Kokkolan työväenopiston polkupyörän rungon rakennus kurssille. Kurssia on nyt pari kuukautta takana ja sen aikana on kurssin vetäjän avustuksella suunniteltu runkoa ja aloitettu jigien tekeminen.
Piirtelin rungosta 3D kuvia:
Takahaarukan putket tilasin Ceewayltä, kuten muutkin kurssilaiset ja päärungon putket tuli Ronemalta, joka maahantuo Aircraft Sprucen CrMo putkia. Takahaarukan materiaalina siis myöskin CrMo. Putkien liittäminen tapahtuu pääasiassa kovajuottamalla, mutta rungon ”mutka” pitää ehkä hitsata TIGillä, jotta siitä tulee varmasti tarpeeksi kestävä.
Tällä hetkellä takahaarukan piirrustuksissa näkyy vielä edessä kaksi pystyputkea. Nojapyöräfoorumilla ehdotettiin, että rakenteesta tulisi tukevampi, jos siinä käytettäisiin yhtä paksumpaa putkea. Tämä on vielä hieman mietinnässä, koska kyseessä on aika tiivis rakenne, ei siihen kovin paksua putkea mahdu. Mutta kokeilen, jos saisin litistettyä esim. 30 millistä putkea soikeaksi ja käyttäisin sitä noiden kahden pystyputken tilalla. Jos en saa sitä litistettyä, niin sitten mennään piirustuksien mukaisesti. Osassa kuvista (yllä) näkyy vielä vanha suunnitelma dropouteista, mutta foorumilla huomautettiin, että ketju ei välttämättä mahdu välistä, joten suunnittelin uuden dropoutit.
Iskunvaimentimen kiinnityksen kanssa olen myös taistellut. Lopulta sain iskunvaimentimen mahtumaan paikalleen. Mutta jäi pieni epäilys, että kestääkö se halkaistu putki, jossa iskunvaimennin on kiinni. No, voihan siihen jonkun tukipalan vielä suunnitella.
Takahaarukan putket saapuivat reilu viikko sitten, päärungon putket saapuivat tänään. Puolan penkki tuli jo yli kuukausi sitten. Takahaarukan nivelen laakeripesät kävin sorvauttamassa Ylikorven konepajalla ja siellä pitää vielä käydä ainakin nivelen akseli ja muutama muu osa teettämässä. Joitakin osia, mm. dropoutit, on Laser Steelillä leikkauksessa ja kun ne ovat valmiit, pääsen rakentamaan takahaarukkaa. Mutta toistaiseksi tämä pyörä näyttää vielä tältä:
Kuvassa mustat putket ovat Aircraft Sprucen tuuma kokoisia putkia
- 1-1/4″ x .035
- 1-3/4″ x .049
- 2″ x .049
Kiiltävät putket ovat Ceewayn putkia
- TUBE28670010
- ZON114OV425133 MTB S-bend
- ZON915560133 MTB S-Bend
- HT44100
- SILVA597-73
Jatkan tähän sitten, kun projekti taas etenee.
12.11.2015
Tänään vetäisin ensimmäisen hitsisauman runkoputkeen. Putket katkaisin rautasahalla Blocklayer.comista tulostetun sabluunan mukaan. Ihan ei käsivaralla saanut suoraan leikattua (ylläripylläri), mutta viilalla sai sauman tasoitettua tasaiseksi. Hitsasin tämän yhden sauman TIG:llä, mutta muut saumat liitän todennäköisesti kovajuottamalla. On melko helppo saada kulmat oikein ja hitsata, kun on hyvä jigi.
11.1.2016
Rakennusprojekti etenee hitaasti mutta epävarmasti. Menin sitten viime vuonna sössimään emäputken kiinnityksen sovituksen runkoputkeen. Leikkasin rälläkällä liian ahneesti, joten lopputuloksena oli lähes sentin reikä, sekä kova kolaus itsetunnolle ja motivaatiolle. Tässä kuva:
Ei siinä sitten auttanut muu, kuin tilata Ronemalta uutta putkea. Enitenhän tässä vituttaa se, että joudun nyt sahata poikki sen ainoan hitsisauman, jonka olen saanut aikaiseksi. Pitää kokeilla tällä kertaa ensin sovittaa kaikki palikat keskenään ja vasta sitten hitsata.
Uutta putkitilausta odotellessa päätin aloittaa takahaarukan väsäämisen. Tein hienon jigin, mihin sovittelin putket juottamista odottamaan. Jospa vaikka tällä viikolla pääsisi kokeilemaan sitä kovajuottamista.
Tilasin muuten Ronemalta samalla paksumpaa putkea takaiskarin yläpään kiinnitysputkeksi. Jospa sillä saisi hieman enemmän liikkumavaraa iskarille. Mutta siitä lisää myöhemmin.
14.1.2016
Tänään kokeilin sitten juottamista. Näppäsin takahaarukan puolikkaan kokoon. Toivottavasti siitä tuli edes suora. Saumat nyt ei ole mitenkään hienon näköisiä, mutta ehkä ne saa hiomalla ja viilaamalla nätiksi.
21.1.2016
Piti suunnitella uusi jigi, johon pystyy kätevästi asetella takahaarukan yläputket, iskarin kiinnikkeen ja takahaarukan pystyputken. Pystyputkeksi kokeilin litistää 28 mm putkea ruuvipenkissä. Tarkoituksena siis korvata piirrustuksissa näkyvät kaksi ohutta pystyputkea yhdellä paksummalla putkella. Litistäminen onnistui jopa paremmin kuin odotin. Lopputuloksena tyylikäs soikea putken pätkä.
Tuo kovajuottaminen ei oikein tunnu olevan vielä täydellisesti hallussa. Välillä onnistuu hyvin ja tulee hyvän näköistä saumaa, mutta välillä tuntuu, että ei meinaa millään saada tarttumaan. Varmaan väärä lämpötila tai väärä määrä juoksutetta tai jotain. No jospa sitä oppisi tekemällä.
8.2.2016
Edellisellä viikolla suoritin hieman paikkausjuotoksia takahaarukan saumoihin. Jospa niistä sitten saisi hiomalla siedettävän näköisiä. Sitten aloitin levyjarrun kiinnikkeiden väsäämistä. Onneksi kurssin vetäjältä löytyi sopiva jigi, niin ei tarvitse itse sitä suunnitella ja väsätä. Aloitin myös rungon tekemisen alusta. Pitää tällä kertaa olla hieman tarkempana, ettei taas tule samanlaista mokaa, kuin viimeksi.
14.2.2016
Takahaarukka olisi nyt sitten viimeistelyä vaille valmis, kun jarrukiinnikkeetkin ovat paikallaan.
Tällä kertaa päätin tehdä emäputken sovitteen valmiiksi ennen ensimmäistäkään hitsaus saumaa runkoon. Löysin netistä tulostettavan sablunan, jolla sain putkeen suuntaa antavat viivat, mistä leikata. Tällä kertaa ei siis sattunut sitä samaa vahinkoa, jonka jo kerran tein. Leikkasin rälläkällä ensin karkeasti suuntaviivojen mukaan, mutta silti reilusti tilaa jättäen. Sitten loput viilalla. Viilaamista jäi aika paljon, mutta eipä ainakaan sattunut vahinkoja. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Ensi viikolla pääsen sitten juottamaan runkoa.
1.3.2016
Sain emäputken juotettua ilman ongelmia. Siitä tuli ihan hyvä. Rungon toisen mutkan, sen jonka jo kerran hitsasin, kävin kaverin työpaikalla hitsaamassa TIGillä. Se onnistui varmaankin ihan yhtä hyvin, kuin ensimmäiselläkin kerralla.
Seuraavaksi aloin väsäämään puomia. Aluksi juotin etuvaihtajan kiinnitysputken keskiöholkkiin kiinni. Seuraavaksi olisi tarkoitus juottaa tämä paketti puomiin kiinni. Mutta tässä kohti alkoikin olemaan motivaatio tätä projektia kohtaa lopussa, kun lumet alkoivat sulamaan ja kinnerillä ajaminen houkutteli liikaa. Joten jatkamme tästä sitten joskus myöhemmin. Ehkä syksyllä.