Siirry suoraan sisältöön

Studiokamaa

Tässäpä pieni katsaus meikäläisen studiovarustukseen. Olen kasannut itselleni suhteellisen helposti siirreltävää studiokamaa, koska en omista mitään tilaa, mihin voisi pysyvämmän studion rakentaa. Tämä onkin siis pikemminkin ”studio”, kuin oikea studio.

Demostudio
Demostudio

Studion sydämmenä on MacBook Pro, joka pyörittää Logic Pro 9:ä. Käytin joskus vuosia sitten Pro Tools LE:tä, joka on mielestäni audio editointi ominaisuuksiltaan parempi kuin Logic. Toolsin huonona puolena oli siihen aikaan se, että se lamaannutti koko tietokoneen niin, ettei sillä voinut tehdä oikein paljon mitään muuta. Tästä syystä päädyin myöhemmin Logiciin, enkä ole katunut. Nyt voin käyttää konettani myös muuhun harrastustoimintaan.

Nykytekniikan hienoja puolia edustaa iPad, jolla voin kauko-ohjata Logicia. Hienoa tässä on se, että voin painaa rec:iä rumpusetin takaa. Tämä tosin tarvitsee toimiakseen wifi verkon, jonka luo Applen AirPort Express.

Äänentoistosta vastaa pikku Genelecit. Hyvät monitorit demo äänityskäyttöön. Menettävät tosin hieman merkitystään, kun ei ole kunnollista tilaa. Näillä kuunnellaan milloin missäkin. Nykyinen treenikämppä on niin iso, että eivät ehkä oikein pääse oikeuksiinsa. Mielestäni parhaalta nämä Genelecit kuulostavat olohuoneessani. Ehkä se onkin akustisesti kelpaavampi tila, kuin tämä treenikämppänä toimiva iso huone. Siksi mieluiten menenkin miksailemaan juuri omaan olohuoneeseen. Ja olenhan jo tottunut näiden sointiin omassa kämpässäni.

Tallennus tapahtuu WD:n 500Gt:n FireWire levylle.

Pöydältä löytyy tietenkin myös kahdeksankanavainen äänikortti Saffire Pro 40.

Saffire Pro 40
Saffire Pro 40

Tähän on laajennettavissa ADAT väylän kautta kahdeksan kanavaa lisää. Studiokama-ostoslistalla onkin seuraavana 8-kanavainen etuaste. Tarkoituksena olisi pystyä äänittämään koko kolmehenkinen bändi kerralla. Se onnistuu kyllä jo nykyisellekin kokoonpanolla ja niin olen myös tehnytkin. Olemme bändin (Sadatus) kanssa demonneet biisejä treeneissä. Mutta 8 kanavaa koko bändin äänittämiseen hieman rajoittaa. Jos olisi tuplasti kanavia, olisi myös tuplasti mahdollisuuksia.

IMG_4287

Mikkejä löytyy perus valikoima rumpujen, kitaroiden ja laulujen äänittämiseen. Sennheiseriä, Beyerdynamicsiä, Shurea ja Rødea. Tekisi mieli ostaa lisää kaikenlaisia mikkejä, mutta on kuitenkin niin vähän käyttöä ja rahaa, että ovat toistaiseksi saaneet jäädä haaveeksi.

Ehkä legendaarisin kampe minun demostudiossa ja oikeastaan myös rumpusetissäni on legendaariset luurit.

Peltor
Peltor

Hintahtavan väriset Peltor Kids kuulosuojaimet, joihin on ujutettu vanhat, muistaakseni Philipsin, korvalappustereoiden kuulokkeet. Käytän luureja aina soittaessani ja viimeaikoina myös keikoilla, koska luureihin tulee klikki. Tein itse, säästin.

 

Siinäpä pääpiirteissään meikäläisen demostudiokamppeet. Laitteita on, mutta tilat puuttuu. Mutta näillä äänittelymäärillä on ihan sama, missä äänittelee. Onpahan ainakin saatu ihan kelvollisen kuuloisia demoja. Vrt. kymmenisen vuotta sitten ääniteltiin C-kasetille halvalla kasettimankalla. Se ei ollut kaunista kuultavaa.

2 kommenttia artikkeliin “Studiokamaa”

Kommentoi