Siirry suoraan sisältöön

Nojapyörä

Sain joskus jo pitkän aikaa sitten päähäni, että nojapyörä olisi parempi pyörä kuin tavallinen pystypyörä. En enään muista mistä tämän ajatuksen olen saanut, mutta sittemmin päätin, että seuraava pyöräni on nojapyörä. En tiennyt nojakeista muuta, kuin että olin joskus aikaisemmin sellaisen nähnyt. Onneksi netistä löytyy pelastus tietämättömille. Suomalaista Nojapyöräfoorumia selaamalla olen saanut paljon hyödyllistä tietoa nojapyöristä.

Luin jostain, että nojapyörä olisi muutoin nopeampi kuin pystypyörä, mutta ylämäessä pystypyörä voittaisi. Ilmeisesti nojapyörällä ei saa polkemiseen voimaa yhtä monesta lihaksesta, kuin pystyasennossa. Suoralla tiellä taas nojapyörä voittaa kevyesti pienemmän ilmanvastuksen johdosta. Käsittääkseni nojapyörällä ajaessa pyöräilijä käyttää hieman eri lihaksia kuin pystypyörässä. Tästä johtuen ei varmaankaan vielä ihan ensimmäisinä päivinä pääse paljoakaan pystypyörää nopeampaa. Toki sitten, kun uudet pyöräilylihakset kehittyvät, niin vauhti kasvaa.

On kolmepyöräistä, kaksipyöräistä, yläohjausta, alaohjausta, etuvetoa, takavetoa, jousitettua, jäykkää, korkeaa, matalaa ja ties mitä.

Kokoanpa tähän itselleni hieman havaintoja, jotka vaikuttavat tulevan ensimmäisen nojapyöräni valintaan. Lähes kaikki tiedonmuruset ovat peräisin Nojapyöräfoorumilta.

Ensimmäistä nojapyörää valitessa, ongelmaksi muodostuu eri mallien ja vaihtoehtojen kirjo. Valinta voi olla todella vaikeaa. On kolmepyöräistä, kaksipyöräistä, yläohjausta, alaohjausta, etuvetoa, takavetoa, jousitettua, jäykkää, korkeaa, matalaa ja ties mitä. Oma tarpeeni nojakille on lähinnä työmatkojen ja pitempien pyörälenkkien ajo. Nojapyöräfoorumilla suositellaankin pitkille matkoille matalempaa kaksipyöräistä nojakkia. Mitä makaavampi ajoasento, sitä vähemmän ilmanvastusta. Foorumilla suositellaan myös taka iskunvaimentimella varustettua pyörää, mikäli ajaa epätasaisilla teillä. Ja täällä päinhän pyörätiet ovat paikoin todella huonossa kunnossa, joten iskunvaimennus on syytä olla.

Mitä makaavampi ajoasento, sitä vähemmän ilmanvastusta.

Sitten löytyy etu- ja takavetoisia malleja. Ainakin omasta mielestä etuvetoinen pyörä tuntuu jotenkin hassulta ajatukselta. Kokemusta ei ole ja vaikka jotkut foorumilla kehuvat etuvetoisia,  taidan silti päätyä takavetoiseen. Ylä- ja alaohjauksen välillä valitseminen onkin sitten vaikeampaa. Yläohjaus on ilmeisesti helpompi, aerodynaamisempi, mutta pitemmän päälle raskaampi. Kun taas alaohjaus on rennompi, mutta oudompi ja kylmempi johtuen viimasta. Ja alaohjaukseen on ilmeisesti vaikeampi liittää lisälaitteita, kuten mittaria ja peiliä.

Taustapeili on syytä olla, koska nojakista ei taida nähdä taakse niin helposti, kuin normaalista pyörästä. Tavarateline on myös syytä olla, koska nojakilla ei voi polkea reppu selässä. Ilmeisesti myös jonkinlainen huomioviiri on syytä olla, jotta muu liikenne näkee normaalia lähempänä asfalttia kiitävän pyöräilijän.

Suurin ongelma nojapyörää hankkiessa on tavalliseen pyörään verrattuna kauhean korkea hinta. Nojakit valmistetaan pienissä nyrkkipajoissa tilausten mukaan, eikä liukuhuhnalla, kuten suositumpia tavallisia pyöriä. Ja koska nojakit eivät ole niin suosittuja (vielä), on saatavuuskin vähän heikkoa. Suomessa taitaa olla kolme jälleenmyyjää, jotka myyvät nojakkeja. Netistä tilaamalla varmaankin saa mitä vaan.

Myyvät Savenmaalla myös tandem nojapyörää. Mitenhän tuollaisella muka pysyy pystössä?
Myyvät Savenmaalla myös tandem nojapyörää. Mitenköhän tuollaisella muka pysyy pystyssä?

Lähin jälleenmyyjä on yllättäen Nivalassa. Savenmaa myy Taiwanilaisia nojapyöriä. Kävinkin siellä koeajamassa erästä racing mallista nojakkia. En uskaltanut kovin pitkää lenkkiä sillä ajaa, mutta sen kokemuksen perusteella voin sanoa, että kyllä joutuu opettelemaan pyöräilyn uudestaan. Tasapainoilu on aivan erilaista, kuin pystypyörässä. Mutta sehän on vaan opettelukysymys, enkä koe sitä ongelmaksi. Eiköhän sitä muutaman päivän opettelulla opi ajamaan.

Laitetaan tähän vielä epäilijöille nojakin hyviä ja huonoja puolia verrattuna pystypyörään.

Parempaa:

  • Ilmanvastus on pienempi josta seuraa:
  • enemmän vauhtia.
  • Ei väsy paikat (ranteet, niska, selkä, perse)

Huonompaa:

  • Huonompi näkyvyys
  • Ylämäessä hitaampi
  • Tasapainoilu voi olla aluksi vaikeaa
  • Hinta (kallis)

Tavoitteena on ensi kesäksi hankkia nojakki. En ole vielä päättänyt, ostanko uuden, vai metsästänkö sopivaa käytettyä. Käytettyjä liikkuu jonkin verran myytävänä ainakin nojapyöräfoorumilla ja Tori.fi:ssä. Uudet ovat vaan niin kalliita, että ei taida koskaan olla sellaiseen varaa. Mutta ainahan saa haaveilla 😛

Eiköhän sitä muutaman päivän opettelulla opi ajamaan.

Ehkäpä muistan tänne kirjoitella lisää nojapyörän hankinnasta ja sitten ehkä myös kokemuksista, jos joskus saan nojakin hankittua.

Täältä tähän.

1 kommentti artikkeliin “Nojapyörä”

  1. Minun mielestä nojapyörä ei olekallis. Tosi asia on että käytetty on hyvä valinta , mutta silloin ei vältämättä löydä sitä mitä etsit. Itse ajan ala-ohjattua . Mutta jos haluat mennä lujaa , niin valitse yläohjaus. Silloin voit valita matalamman pyörän . Itse olen valinnut sellaisen jossa istutaan 60cm maasta , eili enenmän retkimallia. Taka jousitus on vain lussaa , siittä ei kannata tinkiä . Aina voi tietysti rakentaa , itsellä on sellainenkin ja sen olen nimennyt STERN 3 ja se on etuveto . Sitä viellä kehittelen ja parantelen . Nopea pyörä muuten , mutta pikku rimmauksia tarvitsee.

Kommentoi