Siirry suoraan sisältöön

Testissä: Tamron SP 70-300 mm f 4-5.6 Di VC USD

Hankinpa sitten tällaisen Tamronin SP 70-300 mm f 4-5.6 telezoomin. Tämä kyseinen Tamron on valittu vuoden zoom linssiksi vuonna 2011. Valitsin tämän, koska ajattelin saavani edullisen, mutta hinta-laatu suhteeltaan hyvän telezoomin. Monien arvostelujen mukaan tämän pitäisi olla yhtä hyvä tai parempi, kuin vastaavat saman hintaluokan muiden valmistajien linssit. Ja puhuuhan tuo EISA:n valinta myös hyvän laadun puolesta.

Gigantti oli pakannut linssin aika ilmavasti. Ihme, että ei ollut hajonnut kuljetuksessa.
Gigantti oli pakannut linssin aika ilmavasti. Ihme, että ei ollut hajonnut kuljetuksessa.

Kun olen nyt koko kesän kuvaillut Tamronin kalliilla 24-70 millisellä, niin en voi olla vertaamatta tätä 70-300 millistä siihen, koska ovathan ne sentään saman valmistajan tekeleitä. Linssit muistuttavat ulkonäöltään huomattavasti toisiaan. Värit ovat samat, mutta 70-300 millinen on luonnollisesti hieman pitempi ja 24-70 millinen hieman paksumpi ja painavempi. Vastavalosuojat ovat myös eri kokoiset. Linssin runko tuntuu tukevalta ja laadukkaalta. Ehkä hiukan enemmän muoviselta verrattuna 24-70 milliseen, mutta se voi johtua myös tämän telezoomin kevyemmästä painosta tai muovisesta isosta vastavalosuojasta.

Vastavalosuoja napsahtaa hienostii paikoilleen, mutta jää sen verran väljäksi, että kävellessä tarkkakorvainen saattaa huomata pientä kolinaa vastavalosuojan hieman liikahdellessa. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään häiritsevää. Myös tässä Tamronissa on tarkennusrengas lähinnä kameraa ja leveä zoomausrengas kauempana. Zoomaus toimii jämäkästi ja saman suuntaisesti kuin toisessa Tamronissani, mutta tarkennusrengas kääntyykin eri suuntaan. Tämä voi aiheuttaa meikäläiselle päänvaivaa manuaali tarkennuksella.

Linssin kyljessä on kaksi samanlaista kytkintä, kuin toisessakin Tamronissa. Toisesta valitaan tarkennustapa ja toisesta kuvanvakain. Tarkennusmoottori ei ole aivan yhtä äänetön, kuin 24-70 millisessä, mutta silti hiljainen. Tarkennusnopeus on lähes samaa luokkaa 24-70 millisen kanssa, mutta huomasin heti ongelmia täyteen mittaan zoomattuna. Jos tarkentaa ensin kauas ja sitten osoittaa kameralla jotain lähellä olevaa kohdetta, ei linssi meinaa löytää oikeaa tarkennusta millään. Ongelmaa ei esiinny pienemmillä polttoväleillä. Voi toki olla, että tämä on pitkien tele linssien ominaisuus eikä vika. En osaa sanoa, koska tämä on ensimmäinen telezoomini.

Tamron SP 70-300 mm f 4-5.6 kiinnitettynä Nikon D7000 runkoon.
Tamron SP 70-300 mm f 4-5.6 kiinnitettynä Nikon D7000 runkoon.

Nikon D7000 ja Tamron SP 70-300 mm yhdistelmä tuntuu yllättävän tasapainoiselta. Jopa täyteen mittaan zoomattuna ei yhdistelmä tunnu etupainoiselta. Kuvanvakaaja vaikuttaa tehokkaalta. Pitkillä polttoväleillä vakaaja vakaa kuvaa etsimessäkin jo uskomattoman paljon. Suurin aukko 300 milliin zoomattuna on vain f 5.6, joten kuvanvakaajasta on hyötyä. Valotusaika on silti syytä saada aika lyhyeksi. Jalustaa kannattaa käyttää kameran vakauttamiseen varsinkin, jos valoa on vähääkään liian vähän.

Muutaman päivän testailujen jälkeen, vaikuttaa tämä 70-300 millinen Tamron todellakin hintansa arvoiselta linssiltä. Hinta-laatusuhde on kohdillaan, kuvanlaatu on hyvä ja terävyys miellyttää meikäläisen silmää. 300 mm polttovälillä pitää vaan olla tarkennuksen kanssa tarkkana, ettei tule epäteräviä kuvia.

Tässä joitakin testiotoksia. Kuvat on kuvattu raakana ja niihin on käytetty Aperturen ”Auto enhance” toimintoa ja lisätty hieman terävyyttä.

Hankin tämän linssin siksi, että voisin kuvailla lintuja ja muita eläimiä. Nopeasti liikkuvia eläimiä ei vaan voi kovin hämärässä kuvata, koska tämä ei ole niin valovoimainen linssi. Pilvisenäkin päivänä joutuu ISO arvoa nostamaan, kuten yllä olevassa käpytikka kuvassa, jossa oli ISO 500.

Puolentoista metrin lähimmällä tarkennusetäisyydellä tämä ei ihan makrolinssistä mene, mutta lähikuvat onnistuvat silti, kuten yllä oleva ötökkäkuva osoittaa. Tällainen tele zoomi antaa myös maisemakuvaukseen uusia mahdollisuuksia. Tele linssi kivasti tiivistää maisemaa, kuten yllä olevat maisemakuvat osoittavat.

Kaiken kaikkiaan hyvä ostos. Jatkan testailua.

Täältä tähän.

2 kommenttia artikkeliin “Testissä: Tamron SP 70-300 mm f 4-5.6 Di VC USD”

  1. Voiko tuota käyttää hyvin ilman tuota jättimäistä vastavalosuojaa? Ja onko hyvä ostos? Tuota oon nyt miettiny ittelle ihan tälläseen harrastelija/aloittelija zoomiputkeksi. Ja kuinka kauas tuo suurin piirtein zoomailee? 🙂

  2. Vastavalosuoja ei tietenkään ole pakollinen. Se vain vähentää heijastuksia vastavaloon kuvattaessa.

    Esimerkiksi pikkulintuja kuvatessa tällä pitää kyllä päästä aika lähelle, että saa ruudun täytettyä. Mutta muuten kyllä hintaisekseen hyvä linssi ja sopii hyvin harrastelijalle. Voin suositella.

Kommentoi