Siirry suoraan sisältöön

Kovalevyn päivitys – osa 2

Kuten jo aiemmin postaamastani kuvasta ilmeni, päivittelin MacBook Prohoni vähän kovalevyä. Olin jo aiemmin päivittänyt koneen alkuperäisen kovalevyn isompaan, mutta nyt halusin lisää nopeutta, joten SSD levy kiinnosti. Koska isokokoiset SSD levyt ovat niin kalliita, ei tavallisen HDD:n korvaaminen SSD:llä tullut kysymykseen. Niinpä päädyin korvaamaan MBP:n optisen aseman SSD levyllä.

Jouduin silti hankkimaan suhteellisen tilavan 240 gigan SSD levyn, koska Logicin sample tiedostot sijaitsevat OS X:n kirjastossa, enkä viitsinyt niitä rueta mihinkään muualle siirtelemään.

Varmuuskopion tekeminen meinasi tuottaa aluksi hieman ongelmia. Jostain syystä pari viikkoa aikaisemmin tullut käyttispäivitys oli rikkonut TimeMachinen jotenkin niin, että se ei onnistunut tekemään uutta varmuuskopiota. Pari iltaa tapeltuani sen kanssa päädyin Carbon Copy Cloneriin, joka osaa tehdä käynnistyvän varmuuskopion.

Löysin eBaysta edullisen ja  sopivan sovittimen, jonka avulla DVD aseman paikalle voi asentaa kovalevyn.  iFixit sivustolta löytyi kätevästi juuri meikäläisen MBP mallille oleva opas toisen kovalevyn asentamisesta. Näitä helppoja ohjeita seuraten ei mekaaninen työ ollut kovin vaikeaa.

SSD levyn asennus DVD aseman paikalle.
SSD levyn asennus DVD aseman paikalle.

Jossain foorumeilla puhuttiin, että käynnistyslevyn asentamisesta DVD aseman tilalle saattaa tulla ongelmia. Ainakaan Mid 2010 13″ MacBook Pro:ssa ei ongelmia tullut. Kone tunnisti heti uuden SSD levyn DVD aseman paikalta. Tein uudelle levylle puhtaan asennuksen ja palautin ohjelmat ja asetukset aikaisemmin kovalla työllä aikaan saadulta varmuuskopiolta. En palauttanut vielä muita tiedostoja, koska ne eivät olisi mahtuneet pienemmälle SSD levylle. Nämä muut tiedostot siirtelin sitten varmuuskopiolta takaisin vanhalle isolle kovalevylle, jonka olin tietenkin alustanut.

Tämän päivityksen jälkeen tuli koneeseen nopeutta huomattavasti lisää. Ohjelmat käynnistyvät SSD levyltä räjähtävän nopeasti. Nyt on kolme vuotta vanha läppäri päivitetty nykypäivään. Aivan kuin olisi uusi kone.

Tässä vielä vähän tositteita koneen nopeuden kasvusta. Kirjoitusnopeus melkein kaksinkertaistui ja lukunopeus lähes kolminkertaistui.

Luku ja kirjoitusnopeus perinteisellä kovalevyllä. (vanha asennus)
Luku ja kirjoitusnopeus perinteisellä kovalevyllä. (vanha asennus)
Luku ja kirjoitusnopeus uudella SSD levyllä.
Luku ja kirjoitusnopeus uudella SSD levyllä.

Koneesta ylimääräiseksi jääneelle DVD asemalle löytyi myös käyttöä. eBaysta löytyi sopiva ulkoinen USB kotelo asemalle. Ilmeisesti jos joskus tarvii MBP:n alkuperäisiä asennuslevyjä, ei niitä voi käyttää ilman alkuperäistä DVD asemaa. Mutta USB:llä kytkettyn aseman pitäisi toimia.

Vanha DVD asema ulkoisessa USB kotelossa.
Vanha DVD asema ulkoisessa USB kotelossa.

 

2 kommenttia artikkeliin “Kovalevyn päivitys – osa 2”

Kommentoi