Yleisön pyynnöstä ajattelin kirjoittaa jatkoa edelliselle valomaalaus jutulle. Tässä ajattelin hieman perehtyä valomaalauksen tekniikkaan. Tässä kerrottavat asiat pohjautuvat omiin kokemuksiini.
Kamera tukevasti jalustalle, kaukosäätimen johto kiinni ja kuvaamaan
Valomaalaus sopii harrastuksena hyvin syksyn ja talven pimeisiin iltoihin, koska on pimeää ja saattaa tuntua vaikealta löytää muuta kiinnostavaa kuvattavaa. Tosin on mahdollista valomaalata myös suhteellisen valoisissa olosuhteissa, kuten seuraava kuva osoittaa. Käytin oheisessa kuvassa harmaasuodinta vähentämään kennolle pääsevää valoa.
Nyt ei enään tarvitse muuta, kuin lukita kaukosäätimestä suljin auki ja mennä kuva alalle sohimaan valolähteellä
Välineet
Hienojen valomaalauskuvien ottamiseen tarvitset ainakin näitä asioita:
- Kamera, jolla voi säätää valotusaikaa tai käyttää bulb- toimintoa
- Jalusta
- Kaukosäädin jolla voi lukita sulkimen auki bulb-toimintoa varten
- Valonlähde. Esimerkiksi taskulamppu tjms.
Kuvaaminen
Kamera tukevasti jalustalle, kaukosäätimen johto kiinni ja kuvaamaan. No ensin pitää kuitenkin muistaa laittaa kamera manuaali tilaan ja valita valotusajaksi ”bulb”. Aukkona olen yleensä käyttänyt suhteellisen pientä aukkoa väliltä f 5.6 – f 8, koska haluan yleensä suuren syväterävyys alueen. Mutta jos on ollut valoisampi ympäristö, niin olen käyttänyt vieläkin pienempää aukkoa.
Tarkennuksessa olen käyttänyt apuna tehokasta taskulamppua, jonka valon suuntaan siihen kohtaan, mihin haluan tarkentaa. Tällä tavoin automaattitarkennus pystyy yleensä tarkentamaan kohteeseen. Jos ei, niin sitten tarkennan manuaalisesti. Joka tapauksessa, tarkennuksen jälkeen täytyy kytkeä automaattitarkennus pois päältä, koska kun valomaalauksen kuvaaminen alkaa, on yleensä pilkkopimeää. Tällöin automaattitarkennus ei enään löytäisi kohdetta, ja jo löytynyt tarkennus menisi hukkaan.
tarkennuksen jälkeen täytyy kytkeä automaattitarkennus pois päältä
Nyt ei enään tarvitse muuta, kuin lukita kaukosäätimestä suljin auki ja mennä kuva alalle sohimaan valolähteellä. Jos on todella pimeää, ei tarvitse pitää kiirettä. Valotusajaksi voi tulla useita minuutteja.
Valonlähteet
Valonlähteenä voi käyttää lähes mitä vaan. Tässä joitakin meikäläisen käyttämiä valonlähteitä:
Kuvassa vasemmalta ylhäältä:
- YongNuo led-valaisin
- Pallon teko härveli (putki jonka päässä ledejä, keskellä kahva josta sitä voi pyörittää)
- Puolipallon teko härveli (pyörän vanne jossa ledejä)
- Eri värisiä neon-valo nauhoja
- Kylmäkatodiputkia kiinnitettynä muoviputkeen
- Led-valosarja kiinnitettynä muoviputkeen.
Kuvasta puuttuu taskulamppuja ja Nissin käsisalama.
Valonlähdettä, esim. taskulamppua, voi käyttää esimerkiksi kohteen valaisemiseen. Silloin kannattaa siirrellä lamppua ja valaista kohdetta eri puolilta. Tämä pehmentää valoa, koska kuvassa näkyvä valonlähde on silloin suuri, koska valo tulee isolta alalta.
Valonlähteenä voi käyttää lähes mitä vaan
Tässä esimerkki taskulampulla valaistusta kohteesta:
Tai sitten voi ottaa hieman taiteellisemman lähestymistavan ja yrittää tehdä jotain muka hienoa sotkua:
Taskulamppua voi käyttää myös kirjoittamseen:
Näissä esimerkkikuvissa on käytetty kaikkia yllä mainittuja valonlähteitä. Arvaatteko jo mikä on mikä?
Ja sitten vain kokeilemaan. eBay on aika hyvä paikka löytää kaikenlaisia mielenkiintoisia valoja, joita voi käyttää valomaalaamisessa. Jotkut käyvät sellaisenaan, jotkut vaativat hieman muokkausta. Vain mielikuvitus on rajana.
Lisää meikäläisen valomaalauksia löytyy tuosta edellisestä valomaalaus jutusta.
Upeaa! Vain mielikuvitus rajana!
Tuo puolipallo kyllä kiinnostaa, miten siis olet tehnyt sen? Mut hienoja kuvia kyllä!
Kiitos.
Tuossa kuvassa, jossa näkyy läjä valomaalausvälineitä, on oikeassa laidassa musta, ledeillä täytetty pyörän vanne. Sen akseliin on toiselle puolelle kiinnitetty vanteen säteen mittainen tanko. Kun vannetta pyöräyttää maassa tankoa vasten, piirtää reunoissa olevat ledit kyseisen hienon puolipallon.
Tämä youtube video selventää, miten härveli oikein toimii: http://youtu.be/j-osqWiR0jI
Yksi pyörähdys riittää kuvissa näkyviin puolipalloihin.
Teimme ammattimaisesti valopiirräntää 80-luvulla Tööt-Filmi Oy:ssä. Katso esim ” 100 vuotta suomalaista animaatiota ” ( sivut 412 – 423 ) tai HS 22,11.2014 ( sivut C 8-9 ), Käytimme tietokonepiirturia eli plotteria johon olimme laittaneet valolähteen kynän tilalle, Piirturia ohjasimme omalla 3-D mallitus- ja piirto-ohjelmalla. Plotterin yläpuolella oli animaatio- tai laakafilmikamera, jonka suljin oli auki koko kuvan piirrännän ajan. Yksi valotus saattoi kestää useita tunteja riippuen kohteesta. Tehosteina käytimme myös erilaisia efektifilttereitä.
Sitra tuki projektia kehittäessämme valokuitujärjestelmään tietokoneohjattua valo- ja väriohjainta.
Toimimme mm yhteistyötä Nokian Lauttasaaren tutkimuslaitoksen kanssa tuotta-essamme streokuvaa ( nykyään sitä nimitetään erheellisesti 3-D elokuvaksi ).
Töitämme olivat mm Finnkinon tunnus, YLE:n uutis-, A-studio- ja urheilutunnarit sekä esim Postipankin suuret katujulisteet.
Keskustelen ja jaan mielelläni tietoa ja kuvia ( mikäli löydän ).
Antti Kari
E-mail [email protected]