Siirry suoraan sisältöön

Värit kohdilleen

Tämä mun valokuvausharrastus alkaa olemaan siinä vaiheessa, että mua on alkanut häiritä tietokoneen näyttöjen värit kuvia käsitellessä. Käytän konettani niin, että kytken siihen toisen näytön läppärin oman näytön rinnalle. Erityisesti on ärsyttänyt se, että näytöt ovat näyttäneet keskenään erilaisilta. Ulkoisessa näytössä taas mustat ovat tupanneet näyttämään pikselimössöltä, enkä ole ollut varma väritoiston tarkkuudesta. Olenkin luottanut enemmän MacBook Pron omaan näyttöön. Olen joskus koittanut kalibroida silmämääräisesti ulkoista näyttöä  OS X:n kalibrointi työkalulla, mutta lopputuloksesta ei ole oikein voinut sanoa, että onko se ollut parempi vai huonompi. Mietinkin tässä jo, että pitäisi ehkä ostaa kokonaan uusi ja parempi näyttö.

Sain töistä lainaan näytön kalibrointilaitteen ja sitä sitten heti kokeilin molempiin näyttöihin. Ulkoinen näyttö muuttui kalibroinnin jälkeen huomattavasti tummemmaksi ja värit aivan erilaiseksi. Kun vertasin sitten uutta kalibroitua väriprofiilia vanhaan, niin vanha profiili näytti todella siniseltä. Ero oli merkittävä. MBP:n omassa näytössä muutos ei ollut aivan yhtä suuri, mutta siinäkin vertailu osoitti, että vanha profiili oli hieman uutta sinisempi. Nyt molempien näyttöjen värit näyttävät luonnollisilta, ja mikä tärkeintä, molemmat näytöt näyttävät samalta. Eipä ehkä tarvitsekaan ostaa uutta näyttöä.

Kannattaa siis kalibroida näyttö, jos harrastaa valokuvausta tai kuvanmuokkausta tai ihan mitä tahansa muuta, jossa näytön värintoiston oikeellisuus on tärkeää.

MacBook Pro:n näytön kalibrointi meneillään
MacBook Pro:n näytön kalibrointi meneillään

 

4 kommenttia artikkeliin “Värit kohdilleen”

  1. Näytöt on vähä sama homma kuvalle ko kuunteluvehkeet audiolle. Ja kummasaki tilaki vaikuttaa, ja valot :/ Mahtaisaa oli väsätä päiväkaupalla värejä ja mennä elikuvateatteriin kahtomaan että dynamiikka oli aivan eri ku kotona. Saatana. Kalibrointimokkula ois kyllä parhautta monella tavalla.

  2. Näinhän se on. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ja vaikka nyt on näytöt tikissä, niin silti värit saattaa näyttää eriltä eri aikaan päivästä, koska aurinko. Mutta ei nämä mun kuvasäädöt ehkä onneksi kuitenkaan aivan niin kriittisiä ole 😀

Kommentoi