Siirry suoraan sisältöön

Testissä tuolikoju yhdelle – kätevä pikapiilo lintubongaukseen

Lintujen kuvaaminen on alkanut sen verran kiinnostamaan, että on pitänyt keksiä tapoja päästä lähemmäs niitä. Jonkinlainen piilo on tietenkin kätevä tapa siihen. Tulipa sitten hankittua tällainen kätevä yhden miehen piilokoju. Tämä pikakoju on käytännössä tavallinen retkituoli, johon on kiinnitetty telttakaaret ja kangas valmiiksi. Koko paketti kulkee kätevässä kantolaukussa selässä kantaen. Laukku painaa ehkä noin viisi kiloa. Piilokojun kasaamisessa menee vain muutama minuutti ja se melkein jopa kasaa itse itsensä. Tai ainakin tuoli kasaa itse itsensä. Sitten pitää vielä kääntää itse koju tuolin päälle.

Koju kulkee kätevässä kantokassissa
Koju kulkee kätevässä kantokassissa
Retkeituoli johon on integroitu telttakaaret ja kangas
Retkeituoli johon on integroitu telttakaaret ja kangas

 

Kojun jälleenmyyjä Kuvauskauppa.fi suositteli, että kojua käytettäessä kannattaisi käyttää jotain kovaa alustaa tuolille. Niinpä askartelin filmivaneerista pienen pohjalevyn tuolille. Pohjalevyn avulla tuoli pysyy ehjänä epätasaisellakin alustalla. Laitoin levyyn vielä ruuvit, joiden avulla tuoli pysyy levyn päällä.  Filmivaneeri on niin liukasta, että tuoli ei muuten pysyisi paikallaan levyn päällä.

Askartelin tuolille tällaisen pohjalevyn
Askartelin tuolille tällaisen pohjalevyn
Pohjalevyn ruuvit osuvat tuolin jaloissa oleviin reikiin
Pohjalevyn ruuvit osuvat tuolin jaloissa oleviin reikiin

Kojusta on yksi kuvaussuunta eteenpäin. Käsivaralta onnistuu toki kuvaaminen myös pienistä sivuilla olevista tarkkailuaukoista, jolloin kuvaussektoria saa laajennettua paljon. Pienessä pää-kuvausaukossa ei kuvaussektori ole välttämättä riittävän laaja kaikkiin tarkoituksiin. Kojun etuosan saa toki avattua kokonaan, jolloin sektori kasvaa, mutta sitten kuvaaja ei ole enään aivan yhtä piilossa. Naamioverkon kanssa tämä avonainen koju voi kyllä olla käyttökelpoinen.

Kojussa istuu mukavasti useita tunteja. Pitää vaan olla varovainen liikkeissään, koska tuolin heilahtelut ovat samalla koko kojun heilahteluja. Mukavuusvarusteluita ovat mukiteline ja pienet taskut kojun sivuilla, joissa voi säilyttää pikkuesineitä.

Pieni kuvausukko.
Pieni kuvausaukko.
Koju piilottaa kuvaajan melko tehokkaasti. Kojussa velipoika mallina.
Koju piilottaa kuvaajan melko tehokkaasti. Kojussa velipoika mallina.
Kojun etuosa avattuna
Kojun etuosa avattuna

Koju kestää myös jonkinverran sadetta. Tosin sivuseinien suljettavien tarkkailuaukkojen alaosasta pääsee hieman vuotamaan vettä sisälle. Mutta pääasia on tietenkin se, että kuvaaja välttyy suoralta vesisateelta. Kuvausaukosta sataa kuitenkin vettä sisään sen verran, että ainakin polvet ja linssin vastavalosuoja kastuvat. Sateen jälkeen kannattaa koko piilo kuivata hyvin. Nimittäin kun märän piilon pakkaa kuljetuslaukkuun, niin vaikka tuoli osa olisi säästynyt kuivana sateessa, kastuu se kuitenkin pakattuna, kun vesi imeytyy istuimeen.

Koju pitää myös jonkinverran sadetta.
Koju pitää myös jonkinverran sadetta.
Sateella seinistä vuotaa kuitenkin hieman vettä läpi.
Sateella seinistä vuotaa kuitenkin hieman vettä läpi.
Näkymä kojusta pienemmän kuvausaukon läpi.
Näkymä kojusta pienemmän kuvausaukon läpi.
Näkymä kojusta, kun etuseinä avattu.
Näkymä kojusta, kun etuseinä avattu.
Sivuaukoista voi myös kuvata käsivaralta.
Sivuaukoista voi myös kuvata käsivaralta.

Kojun sivuilla ja takana olevat tarkkailuaukot ovat käteviä. Ainut miinus on, että tarkkailuaukot aukeavat melko äänekkäillä vetoketjuilla. Ja jos tarkkailuaukon läpi pitää kuvata, pitää irroittaa todella äänekkäällä tarranauhalla kiinni oleva naamioverkko aukon edestä. Tietenkin kannattaa varautua mahdolliseen kuvaustilanteeseen irroittamalla tarranauhalla kiinni olevat verkot jo valmiiksi ja vähän raottaa vetoketjullisia läppiä valmiiksi. Tähän valmistaja olisi voinut tuotekehitellä jonkun äänettömämmän vaihtoehdon. Esimerkiksi vaikka magneeteilla kiinni pysyvät läpät olisivat paljon vähemmän ääntä päästävät. Voihan olla, että jossain vaiheessa virittelen itse läppiin magneettikiinnityksen.

Jalkatilaa on sopivasti. Myös pieni kameralaukku mahtuu.
Jalkatilaa on sopivasti. Myös pieni kameralaukku mahtuu.
Kojusta löytyy mukiteline ja käteviä taskuja vaikkapa eväspatukoille.
Kojusta löytyy mukiteline ja käteviä taskuja vaikkapa eväspatukoille.

Parin testipäivän jälkeen kuvasaldo ei vielä ole kummoinen, mutta huomasin ainakin sen, että kojussa pitää vähintään pari tuntia pojottaa, ennen kuin linnut uskaltautuvat lähemmäksi. Muutaman kelvollisen kuvan sain töyhtöhyypästä usean tunnin päivystämisen jälkeen. Pitäisi vaan malttaa istua kauemmin, niin voisi saada vieläkin parempia kuvia. Toisaalta huomasin myös, että 300 mm polttoväli ei oikein meinaa riittää kaikkiin tilanteisiin. Alla olevia kuviakin on joutunut melko paljon rajaamaan. Pitää siis laittaa ostoslistalle esimerkiksi uusi kohtuuhintainen Tamron 150-600 mm zoomi.

Töyhtöhyyppä 2

Töyhtöhyyppä

Lisäys

Näe tuolikoju toiminnassa tämän artikkelin videosta.

 

 

 

 

 

 

4 kommenttia artikkeliin “Testissä tuolikoju yhdelle – kätevä pikapiilo lintubongaukseen”

Kommentoi