Siirry suoraan sisältöön

Testissä: Radical Desing Banana S -nojapyörän sivulaukut

Koko kevään mua on vaivannut sellainen pieni juttu, että nojakilla ei oikein voi kuljettaa mitään. Pystypyörällä pystyi tarvittaessa heittämään repun selkään ja siellä kulki kaikki tarvittava.  Nojakkiin mulla on pieni takalaukku, jossa kulkee vesipullo, muutama työkalu ja varakumit. Kovin paljon muuta sinne ei mahdukaan, mutta se riittää silti useimpiin tilanteisiin.  Niihin tilanteisiin, joihin se ei riitä, mietin kaikenlaisia edullisia vaihtoehtoja kuljetuskapasiteetin kasvattamiseen. Kokeilin Bilteman parin kympin polkupyörän sivulaukkua, joka oli periaatteessa ihan hyvä, mutta ei sitten kuitenkaan oikein toiminut nojakissani. Se olisi vaatinut erilaisen tavaratelineen, jossa olisi sivutuet. Ilman minkäänlaista tukea, laukun pohja vastasi ketjuun ja hammaspyöriin.

Radical Designin laukut
Radical Designin laukut

Lopulta sitten päädyin näihin hollantilaisiin banaanin mallisiin nojapyörän sivulaukkuihin. Ei mikään edullinen ratkaisu, mutta ovat saman valmistajan (Radical Design) tekeleitä, kuin käyttämäni takalaukku, joten laatu on tuttua. Nämä laukut, vaikka ovatkin kokoa S, ovat kuitenkin sen verran isot, että eipä näitäkään oikein viitsisi ilman mitään sivutukia käyttää. Ilman tukia laukku tulisi liian lähelle ketjua joka saattaisi hangata laukkuun reiän. Niinpä askartelin itse istuimen alle kätevät sivutuet laukuille. 40 litran tilavuudellaan nämä laukut riittävät kyllä meikäläisen lähes jokaiseen kuljetustarpeeseen. Nyt voin napata kuvausvermeitä mukaan tai käydä pyörällä kaupassa.

Omatekemä sivutuki
Omatekemä sivutuki
IMG_5547
Tuet pitävät laukut pois voimansiirrosta

Laukut aukeavat sivulla olevalla pitkällä vetoketjulla, josta on helppo sulloa sisään isojakin asioita. Laukun ulkopuolella on kiristys hihna, jolla voi hieman puristaa sitä kasaan ilmanvastuksen vähentämiseksi, jos se ei ole aivan täynnä. Täyttämisessä on syytä tarkkailla, että pakkaa suurin piirtein saman verran tavaraa molempiin laukkuihin, niin pysyy painopiste keskellä ja laukut paremmin paikallaan. Etuosassa on kätevät verkkotaskut, joihin mahtuu vaikka eväspatukoita tai jopa juomapullo. Taskut ovat hyvällä kohdalla ja niihin on helppo päästä käsiksi ajon aikana.

 

Säkki aukeaa pitkällä vetoketjulla. Keskellä kiristysnauha antamaan lisää tukea.
Säkki aukeaa pitkällä vetoketjulla. Keskellä kiristysnauha antamaan lisää tukea.
Laukut asettuvat istuimen ja tavaratelineen päälle kolmella nauhalla.
Laukut asettuvat istuimen ja tavaratelineen päälle kolmella remmillä.

Laukkuja yhdistää kolme leveää hihnaa, joiden avulla laukut asetetaan istuimen ja tavaratelineen päälle. Käyttö on siis yksinkertaista ja helppoa. Tosin täysien laukkujen asettaminen pyörän päälle osoittautui hieman haastavaksi, koska en omista seisontatukea vaan pyörä nojaa yleensä aina seinään. Näin joudun toisella kädellä pitämään pyörää irti seinästä, että saan laukut paikalleen. Tukevan seisontatuen kanssa laukkujen asentaminen kävisi varmasti helpommin. Pois ottaminen käy helposti ja laukut voi tarvittaessa heittää vaikka olalle, joten kantaminen on kätevää.

 

Paljon heijastimia taakse päin
Paljon heijastimia taakse päin
Myös etupuolella on heijastimet
Myös etupuolella on heijastimet

Laukuissa on heijastimet edessä ja takana. Kangas on paksua, mutta ei vedenpitävää. Vetoketjujen päällä on kunnolliset lipat estämässä veden pääsyä vetoketjujen läpi. Laukut toki suojaavat suoralta vesisateelta, mutta jos vedenpitävyyttä haluaa, niin täytyy käyttää laukun sisällä jotain muovipussia tai vastaavaa.

Laukut pullollaan. Mutta vielä mahtuisi tavaraa.
Laukut pullollaan. Mutta vielä mahtuisi tavaraa.
Työmatkalla.
Työmatkalla.

Muutamien testien jälkeen tuntuu, että laukut eivät vaikuta kovinkaan paljon ilmanvastukseen. Tosin ei ole vielä tarvinut niin paljon kuljettaa tavaraa, että ne olisivat aivan täyteen tulleet. Ylimääräinen massa tuntuu kyllä ylämäessä, mutta se oli odotettavissa. Alamäet menee kevyesti. Ylimääräinen massa tuntui vaikuttavan myös hieman ohjattavuuteen, tehden pyörästä hieman tavallista kiikkerämmän oloisen, mutta siihen tottui nopeasti.

Olen jälleen kerran tyytyväinen hankintaani. Vaikka olikin kallis ostos, niin nyt nojapyörä on enemmän monikäyttöinen kulkupeli. Täältä tähän.

 

5 kommenttia artikkeliin “Testissä: Radical Desing Banana S -nojapyörän sivulaukut”

Kommentoi