Siirry suoraan sisältöön

Actionkamera SJ4000 – Käyttökokemuksia ja GPS datan lisääminen videoon

Nyt on jonkin verran kertynyt käyttökokemuksia halppiskamera SJ4000:sta. Olen käyttänyt kameraa lähinnä tylsien pyörälenkkien tallentamiseen. Useimmiten olen pitänyt kameran kiinni kypärässä, mutta se lisää ikävästi pään ilmanvastusta ja on hieman tavallista raskaampaa niskan lihaksille. Varsinkin kovassa vauhdissa lisääntynyt rasitus tuntuu niskassa. Pitäisi asentaa pyörään niskatuki.

Huomasin heti ensimmäisien testien jälkeen, että kannattaa ehdottomasti tallentaa vain 1080p videota. 720p video jää aika rakeiseksi, eikä akun kestossa ole merkittävää parannusta. Valmistaja arvioi kameran akun kestoksi noin 70 minuuttia, mutta viime viikolla todistin, että akku kestää ainakin 84 minuuttia parhaalla laadulla kuvattaessa. HD ja FullHD laadun eron näkee aika hyvin tästä videosta. Videolla lumiset pätkät on 1080p ja sula tie pätkä on 720p. (Epähuomiossa videoon jäi epämääräinen häiriö. Sen on täytynyt tulla kamerasta.)

Edellisestä videosta ja tästä videosta päättelin, että videomuokkaukseen käyttämäni iMovie pakkaa videota jonkin verran, jos sen lähettää suoraan iMoviesta YouTubeen. Huomasin sen, koska videoon lisäämäni tekstit ovat myös hieman rakeisia. Tähän tosin vaikuttaa varmasti myös YouTuben oma pakkaus. Niinpä olen jatkossa tallentanut videon ensin iMoviesta tiedostoon ja jakanut vasta siitä YouTubeen. (Tosin iMovie tekee aivan käsittämättömän isoja tiedostoja.) Näin laatu säilyy hieman parempana, kuten huomaamme tästä ja tästä videosta. Erot eivät ole isoja, mutta kuitenkin huomattavissa.

GPS-data videossa

Jo heti kameraa hankkiessani, minua kiinnosti lisätä videoon gps datasta ainakin nopeus tietoa. Etsiskelin netistä sopivia ohjelmia, joilla voisi yhdistää videoon gps dataa. Löysinkin muutaman sopivan ohjelman myös OS X:lle. Niistä ehkä yleisin ja suosituin on Garminin Virb Edit. Kyseessä on ilmainen ohjelma, joka on tietenkin tarkoitettu toimimaan yhdessä Garminin omien tuotteiden kanssa. Virb Edit osaa kuitenkin käyttää myös muiden valmistajien kameroiden ja GPS laitteiden tiedostoja. Mutta tässä törmäsinkin ongelmaan. SJ4000 kamera suoltaa .mov tiedostoja ja Virb Edit ymmärtää vain .mp4 tiedostoja. Eli jouduin konvertoimaan SJ4000 kameran tiedostot mp4:ksi käyttäen Handbrake video konvertteria. Mutta jostain syystä Virb Edit ei ymmärtänyt konvertoitua videota ja kaatui.

VirbEdit viimeisimmän päivityksen jälkeen. Muistuttaa aika paljon iMovieta, mutta muokkausominaisuudet ovat vielä huonommat.
VirbEdit viimeisimmän päivityksen jälkeen. Muistuttaa aika paljon iMovieta, mutta muokkausominaisuudet ovat vielä huonommat.

Viime viikolla huomasin, että molempiin ohjelmiin on tullut uusia päivityksiä. Kokeilin siis Virb Editiä uudelleen. Nyt se yllättäen toimikin ihan oikein. Ei muuta, kuin tallentamaan uutta videota ja kokeilemaan miten GPS-data liittyy videoon. Tässä testivideo. GPS-data on tallennettu iPhone 5s:n Cyclemeterillä ja video konvertoitu Handbrakella. Videon loppupuolella näkyy olevan nopeustiedossa omituisuuksia.

Laatu kärsii aika paljon, koska joutuu tehdä välissä ylimääräisen konvertoinnin Handbrakella. Kuva on muuttunut paljon alkuperäistä pehmeämmäksi. Mutta tämä on tällä hetkellä ainut riittävän hyvin toimiva, ilmainen tapa saada gps dataa videoon. Laatua voisi parantaa hankkimalla kamera, joka suoltaa valmiiksi .mp4 tiedostoja, esim. GoPro. Vaikka iMovien videomuokkausominaisuudet eivät ole päätä huimaavia, niin Virb Editin muokkausominaisuudet ovat vielä köyhempiä. Eli jos haluaisin muokata videota lisää gps datan lisäämisen lisäksi, joutuisin siirtämään videon iMovieen, joka todennäköisesti huonontaisi laatua vielä entisestään.

Näillä mennään toistaiseksi. Eikä sillä laadulla loppupeleissä ole niin väliä, kun ei näitä mun videoita taida katsoa muut, kuin minä itse 🙂

 

7 kommenttia artikkeliin “Actionkamera SJ4000 – Käyttökokemuksia ja GPS datan lisääminen videoon”

  1. Varmaan hyviä ja soveltuu jollekin pyörälenkin tallennukseen. Luonto dokumentoinnista perinteinen kamera malli ei toimi pitää olla ns. videokameran muotoinen. Tarttuu oksiin ja linnut törmätessään voivat tai varmuudella satuttavat itsensä. Esim. Viirari ja lokit ym. Olenkin tehnyt neopreeni suojan lisä suojaksi esim. kypärään. Nykyään käytössä Sonyn malleja. On myös Wi-Fi käyttö.

Kommentoi