Siirry suoraan sisältöön

Uusi iskunvaimennin

Hurricanen alkuperäinen iskunvaimennin on tuntunut todella pehmeältä ja se on polkiessa pompottanut ikävästi. Sellainen tuntuma on jäänyt, että osa tehosta hukkuisi iskunvaimentimen jousen pumppaamiseen. Niinpä päätin päivittää vanhan iskunvaimentimeen ilmaiskariin.

Tilasin Saksasta halvimman ilmaiskarin minkä löysin. Rock Shox Monarch R. Sen mukana tuli myös pumppu, jolla iskarin ilmamäärää voi säätää. Sen lisäksi iskarissa on säätö reboundille, eli sille, kuinka nopeasti jousi palautuu.

image

Uusi Rock Shox on saman mittainen, kuin vanha iskunvaimennin. Valitettavasti kiinnitysreiät ovat vaan eri kokoiset, joten vanhan vaimentimen kiinnitysholkit eivät sopineet suoraan uuteen vaimentimeen. Onneksi holkit ovat muovia tai nailonia, joten niitä oli helppo ohentaa siten, että mahtuvat uusiin reikiin.

Kiinnitysholkkien kavennusta
Kiinnitysholkkien kavennusta

Sain lopulta uuden vaimentimen paikoilleen, vaikka aluksi näytti että se ei sovi paikalleen. Jäi sinne lopulta riittävästi rakoa rungon ja iskarin väliin.

Tiukka sovite. Kovin vähän tilaa iskunvaimentimen rungon ja pyörän rungon välillä
Tiukka sovite. Kovin vähän tilaa iskunvaimentimen rungon ja pyörän rungon välillä

Testilenkille sitten tehtaan säädöillä. Ajotuntuma oli heti ihan erilainen. Tienpinnan epätasaisuudet tuntuivat paljon selvemmin, eli uusi ilmaiskunvaimennin on paljon jäykempi, kuin vanha ja väsynyt vaimennin. Tuntui, että polkiessa pompottaminen väheni paljon ja, että teho välittyy paremmin tiehen. Testilenkin jälkeen päätin lisätä vähän painetta iskariin. Siitä tuli vielä hieman jäykempi ja toivottavasti pompottaminen väheni entisestään. Yritin säätää paineen siten, että vaimennin painuu sisään n. 25% kun istuu pyörän päälle. Vaimentimen männänvarren kyljessä on tätä säätöä varten kätevä asteikko ja ympärillä O-rengas, joka männän painuessa sisään, merkkaa kohdan mihin asti se painui. Reboundin koitin säätää siten, että pompottaminen olisi mahdollisimman vähäistä. Eli se taisi jäädä aika hitaalle.

Uusi iskunvaimennin paikallaan. Säätöasteikko männänvarren kyljessä.
Uusi iskunvaimennin paikallaan. Säätöasteikko männänvarren kyljessä.
Testilenkillä
Testilenkillä

Ehkä vielä pitää pientä hienosäätöä tehdä. Täältä tähän.

1 kommentti artikkeliin “Uusi iskunvaimennin”

Kommentoi