Siirry suoraan sisältöön

Kuomu / Racing hood

Scroll down for English version.

Hankin tämän kuomun jo joitakin kuukausia sitten ja olen testaillut sitä erilaisissa olosuhteissa. Tässä tulee nyt lopultakin hieman arviota ja kokemuksia siitä.

Tilasin kuomun Velomobielonderdelen.nl verkkokaupasta. Toimituksessa vaan kesti yllättävän kauan. Valmistajalla sattui pikku moka ja he maalasivat tilaamani kuomun väärän väriseksi. Se tiesi lisää odottamista. Mutta lopulta yli puolentoista kuukauden odottamisen jälkeen kuomu saapui.

Kiinnitys tarranauhoilla samoin, kuin Questin aukon peitteessä. Tässä on vaan kaksi tarranauhaa enemmän. / Attachment with velcro straps. Same as the manhole cover of the Quest. This one got two velcro straps more.
Kiinnitys tarranauhoilla samoin, kuin Questin aukon peitteessä. Tässä on vaan kaksi tarranauhaa enemmän. / Attachment with velcro straps. Same as the manhole cover of the Quest. This one got two velcro straps more.

Työn jälki on ihan hyvä. Ei kuitenkaan ihan yhtä laadukasta jälkeä, kuin Quest. Kuomussa on iso visiiri, joka on valmistettu ohuesta lexanista. Visiirin asento lukitaan kahdella tarranauhalla. Kuomun reunaa kiertää tiiviste, joka estää kuomua kolisemasta kinnerin koria vasten. Kuomu kiinnittyy kinneriin tarranauhoilla, samoin kuin Questin aukon peite. Alkuperäisessä aukon peitteessä on viisi tarranauhaa, mutta tässä kuomussa niitä on seitsemän. Eli se pysyy tosi tukevasti kiinni. Kuomu istuu melko hyvin Questin kulkuaukon päälle. Sivuille jää pientä rakoa, jota voi yrittää painaa kiinni tarranauhakiinnikkeillä.

Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.
Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.

Takaosaan kyhmyn päälle jää pieni ilmarako, josta ilma pääsee poistumaan kuomun sisältä. Kolmen tarranauhan päässä on pieni imukuppi, joita apuna käyttäen saa kuomun pysymään tarvittaessa kinnerin keulan päällä. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos kinneriä pitää hieman siirtää tai kääntää käsin työntämällä.

Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.
Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.
Taakse jää pieni ilmarako. / A gap for the air to escape.
Taakse jää pieni ilmarako. / A gap for the air to escape.
Visiirin avaus ja tukimekanismi toimii myös tarranauhalla. / You can secure the visor position with velcro.
Visiirin avaus ja tukimekanismi toimii myös tarranauhalla. / You can secure the visor position with velcro.

Hyvin näkee ulos. / You can see out very well.
Hyvin näkee ulos. / You can see out very well.

Kuomun sisällä on melko ahdasta. Päälle ei jää paljon liikkumatilaa. Kypärä sinne ei mahdu. Ulos näkee hyvin joka suuntaan. Paljon paremmin, kuin Flevo-katon alta. Paitsi taakse ei näe, muuta kuin peileistä. Kuomun etuosa on maalattu matta mustalla heijastuksien vähentämiseksi. Mukana tuli pieni tarranauhoilla kiinnitettävä ilmanohjain/visiiri, joka kiinnitetään kuomun etuosaan, ison visiirin sisäpuolelle.

Kuomun mini visiiri. / Mini visor of the hood.
Kuomun mini visiiri. / Mini visor of the hood.

Sen tarkoituksena on ilmeisesti ohjata ilmaa siten, että visiirin huurtuminen vähenisi. Omien kokemuksieni mukaan se ei oikein toimi.

Kuomun sisällä tulee lämmin ja jos on valmiiksi lämmin sää, niin siellä tulee kuuma. Se on kuin saunassa, hikoilen kuin pieni eläin. Visiiri kiinni ajettaessa tuntuu, kuin istuisi autossa. Ilmavirtaa eikä tuulta juurikaan tunne. Mutta jos on vähänkään kostea ilma, huurtuu visiiri heti, kun sen laittaa kokonaan kiinni. Toisaalta visiiriä ei voi pitää kovassa vauhdissa kovin paljon auki, koska ohut lexan alkaa väpättää tuulessa. Sateessa joutuu kuitenkin ajamaan aina visiiri raollaan, kun visiiriin osuva sadevesi estää muuten näkyvyyden. Silloin jonkin verran roiskuu vettä naamalle, mutta muuten välttyy kyllä sateelta. Mutta kuivana siellä sisällä en ainakaan minä pysy missään säässä. Sen verran hiki lentää. Ylämäessä visiiriä pitää aukaista, kun ei muuten saa happea ja alamäessä se pitää taas laittaa kiinni.

DSC_7404

Keksin ehkä siihen huurtumis ongelmaan ratkaisun, mutta siitä lisää myöhemmässä postauksessa.

Tiiviste kiertää koko reunan ympäri. / A seal going around the edges of the hood.
Tiiviste kiertää koko reunan ympäri. / A seal going around the edges of the hood.
Pienet pehmustepalat. / Small padding
Pienet pehmustepalat. / Small padding

Nopeus testi

DSC_7395Tärkein syy tämän kuomun hankkimiselle oli tietenkin mahdollinen nopeuden kasvu. Kuomu peittää epäaerodynaamisen kuljettajan pään ja näin parantaa aerodynamiikkaa. Testasin sitä aluksi työmatkalla ja huomasin, että koko työmatkan keskinopeus ei merkittävästi parantunut, mutta saavutin suurempia huippunopeuksia. Voi olla, että keskinopeus ei parantunut aluksi siksi, koska en ollut vielä tottunut ajamaan kuomun kanssa. Saattoi olla, että paikoissa joissa pitää hidastaa nopeutta, hidastin enemmän, kuin normaalisti, koska en vielä osannut arvioida kunnolla nopeutta kuomun kanssa. Toisaalta taas aikaisemmin olen ajanut pienen mini visor- visiirin kanssa, jonka pitäisi lisätä nopeutta hieman. Voi olla, että nopeusero kuomun ja mini visiirin välillä ei ole niin suuri.

Mini visiiri. / Mini visor
Mini visiiri. / Mini visor

Varsinaisen nopeustestin päätin tehdä ajamalla 33 km pitkän Ruotsalon lenkin, joka on yksi vakiolenkeistäni. Siihen sisältyy pieniä ylä- ja alamäkiä, risteyksiä, liikennettä, hidastustöyssyjä ja huonolaatuista asfalttia. Se vastaa siis todellista liikenteessä ajamista. Lenkillä on myös yksi Stravan segmentti, koko Ruotsalontie, jota on myös hyvä käyttää vertailukohtana. Se on noin yhdeksän kilometriä pitkä pikkutie, jossa on vähän liikennettä ja pieniä ylä- ja alamäkiä. Se rajaa pois kaikki risteyksistä ja liikenteestä aiheutuvat jarrutukset. Siinä on hyvä asfaltti, eikä hidastetöyssyjä tai muita hidasteita.

Ajoin pienen lämmittelylenkin aina ennen varsinaista nopeustestiä, jotta lihakset olisivat valmiiksi lämpimät. Varsinaiset nopeustestit suoritin samassa varustuksessa, paitsi tietenkin kuomu ja visiiri vaihtuivat. Ajoin siis yhteensä kolme testilenkkiä. Minulla ei ole wattimittaria, joten ajoin vain ”täysiä”. Testilenkkien välissä oli useita päiviä, joten kerkesin palautua hyvin.

Katso oheiselta videolta miten testi tapahtui:

 

DSC_7419

Tulokset

Tässä testilenkkien tulokset. Kaavion linkit johtavat Stravan dataan.

Keskinopeus
Ilman kuomua Kuomun kanssa Mini visiiri
33 km testilenkki 39,8 km/h 42,7 km/h 41,2 km/h
9 km segmentti 40,3 km/h 44,5 km/h 42,5 km/h

Tässä testissä kuomu lisäsi vauhtia koko 33 kilometrin lenkillä noin 7% ja lyhyemällä 9 kilometrin segmentillä noin 10%. Mini visiiri lisäsi vauhtia koko lenkillä 3,5% ja lyhyellä segmentillä 5,5%. Tuloksista huomataan myös, että kuomun ja mini visiirin nopeusero koko lenkillä oli 3,6% ja segmentillä 4,7%. Tämä on juuri se nopeusero jota yritin aiemmin havainnoida työmatkalla.

Tulokset eivät välttämättä ole kovin luotettavia, koska testissä oli aika paljon muuttujia. Mutta ainakin lukemat ovat oikean suuntaisia. Jotain tämän suuntaista odotinkin.

DSC_7446

Lopuksi

Lopuksi listaan tähän vielä plussat ja miinukset kuomusta.

+

 • Nopeuden lisäys
 • Hyvä näkyvyys ulos
 • Tukeva kiinnitys
 • Visiirin asennon lukitseminen
 • Pysyy kohtuullisen hyvin suojassa sateelta
 • Kätevät imukupit pitämään kuomu Questin keulan päällä

 • Huurtuminen
 • Ohut lexan visiiri väpättää kovassa vauhdissa
 • Ei mahdu kypärää / ahdas
 • Kiinnitys on hidas kiinnittää ja avata
 • Visiirin asennon lukitseminen on ärsyttävää jos sitä pitää säätää koko ajan
 • Hikoilu. Siellä on kuuma!
 • Kuomun minivisiiri ei tunnu auttavan huurtumiseen.

DSC_7383

DSC_7433

 


 

Flag_of_United_KingdomI purchased this racing hood several months ago, and I have tested it in various conditions. Here is finally a review and some experiences.

I ordered the hood from Velomobielonderdelen.nl online store. The delivery took a surprisingly long time. The manufacturer made a little mistake and they painted the hood with wrong color. It meant more waiting. But in the end, after more than one and a half months waiting for the hood arrived.

Kiinnitys tarranauhoilla samoin, kuin Questin aukon peitteessä. Tässä on vaan kaksi tarranauhaa enemmän. / Attachment with velcro straps. Same as the manhole cover of the Quest. This one got two velcro straps more.
Kiinnitys tarranauhoilla samoin, kuin Questin aukon peitteessä. Tässä on vaan kaksi tarranauhaa enemmän. / Attachment with velcro straps. Same as the manhole cover of the Quest. This one got two velcro straps more.

The workmanship is pretty good. However, it isn’t just as high quality as the Quest. The hood has a large visor, which is made of a thin lexan. The visor is locked in position with two velcro. There is a seal around the edge of the hood, which prevents the hood rattling against the velomobile body. The hood attaches with Velcro, as well as Quest manhole cover. The original manhole cover has five Velcro straps, but the hood has seven. That means that the hood will be securely attached. The hood sits pretty well on the manhole of the Quest. There will be a small gap at the edges, which you can try to close with the velcro straps.

Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.
Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.

There is also a smal gap between the hump and back of the hood where air can escape. There is a small suction cup on the end of three velcro straps that help hood to stay on the top of the nose of velomobile, if necessary. This is useful, for example, if you have to push or turn the velomobile by hand.

Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.
Kätevät imukupit pitävät kuomun Questin keulan päällä. / Suction cups hold the hood on the nose of the Quest.
Taakse jää pieni ilmarako. / A gap for the air to escape.
Taakse jää pieni ilmarako. / A gap for the air to escape.
Visiirin avaus ja tukimekanismi toimii myös tarranauhalla. / You can secure the visor position with velcro.
Visiirin avaus ja tukimekanismi toimii myös tarranauhalla. / You can secure the visor position with velcro.
Hyvin näkee ulos. / You can see out very well.
Hyvin näkee ulos. / You can see out very well.

There is not much extra space inside the hood. Not much room to move your head and certainly not room for a helmet. The visibility out of the hood is very good. You can clearly see in almost every direction. Visibility is much better than with the Flevo roof. Except you cannot see behind without mirrors. The front part of the hood has been painted matte black to reduce reflection. The hood came with a small visor which can be attached to the front of the hood with velcro.

Kuomun mini visiiri. / Mini visor of the hood.
Kuomun mini visiiri. / Mini visor of the hood.

Its purpose is obviously to control air to reduce fogging. My own experience is that it does not really work.

There is warm inside the hood and if it is already warm weather, there will be hot. It’s like a sauna, I’m sweating like a pig. When the visor is closed it feels like driving a car. You don’t feel the air flow or the wind. But if the air is even a little humid, the visor fogs up as soon as you put it completely closed. On the other hand visor can not be very much open at high speeds because the thin lexan begins to flap in the wind. However, you need to open the visor in the rain because otherwise the rain drops will block your vision. Then you’ll get some splashes of water to the face, but otherwise you’ll avoid the rain. But I won’t stay dry in there in any weather because I’m sweating so much in there. When riding uphill the visor must be open otherwise you won’t get enough air. When riding downhills it must be again closed.

DSC_7404

I maybe figured out a solution to the fogging problem but more on that in later post.

Tiiviste kiertää koko reunan ympäri. / A seal going around the edges of the hood.
Tiiviste kiertää koko reunan ympäri. / A seal going around the edges of the hood.
Pienet pehmustepalat. / Small padding
Pienet pehmustepalat. / Small padding

Speed test

DSC_7395The main reason for me to purchase the hood was of course the increase of speed. The hood will cover the rider’s unaerodynamic head and thus improve the aerodynamics. I tested it first on my commute and I found that the average speed wasn’t significantly improved, but I achieved a higher top speeds. It may be that the average speed was not improved at first because I was not yet accustomed to riding with the hood. It may have been that in the places where you must slow down the speed, I slowed down more than usual, because I miscalculated the speed with the hood. On the other hand I had earlier rode with a mini visor, which should also increase speed slightly. It may be that the difference in speed between the hood and a mini visor is not so great.

Mini visiiri. / Mini visor
Mini visiiri. / Mini visor

I decided to make the actual speed test by riding a 33 km long Ruotsalo loop, which is one of my usual routes. It includes small uphills and downhills, intersections, traffic, speed pumps and poor quality pavement. So it is a real world speed test. On the route there is also one Strava segment, Ruotsalontie, which is also good to use as a reference. It is about nine kilometers long small road, with little traffic and small uphills and downhills. It excludes all intersections and braking caused by the traffic. It is a good asphalt and there isn’t any speed bumps or other obstacles.

I always first rode a little warm-up loop prior to the actual speed test, so that the muscles were pre-warm. The actual speed tests are made with the same equipments, except of course the hood and visor was changed. So I rode a total of three test loops. I don’t have a power meter so I was just going ”full speed”. Between test loops there were several days, so I had time to recover well.

Watch the video of the speed test:

 

DSC_7419

Results

The results of the test loops. The links lead to Strava data.

Average speed

Without the hood With the hood With the mini visor
33 km test route 39,8 km/h 42,7 km/h 41,2 km/h
9 km segment 40,3 km/h 44,5 km/h 42,5 km/h

In this test the hood increased the speed  about 7% on the 33 km route and about 10% on the 9 kilometers segment. Mini visor increased the speed about 3,5% on the entire loop and 5.5% in the short segment. You can also notice from the results that the speed difference between the hood and the mini visor was 3,6% on the test route and 4,7% on the segment. This is precisely the speed difference which I tried to observe in the past when commuting.

The results may not be very reliable, because there was quite a lot of variables. But at least the results are in the right direction. I expected something along those lines.

DSC_7446

Finally

Here I put a list of pros and cons of the hood.

Pros

 • More speed
 • Good view out
 • Sturdy mounting
 • The visor position locking mechanism
 • You are relatively well protected from the rain
 • The convenient suction cups to keep the cover on top of the nose of the Quest

Cons

 • Fogging
 • Thin lexan visor flaping at high speeds
 • There is no room for helmet
 • The velcro attachment is slow to mount and to open
 • Locking the position of the visor is annoying if it must be regulated all the time
 • Sweating. There is hot!
 • Mini visor of the hood does not seem to help fogging.

DSC_7383

DSC_7433

 

6 kommenttia artikkeliin “Kuomu / Racing hood”

 1. Good review of this hood. Thank you. I’m a happy user of the Sinnerbikes hood which also has some (dis)advantages…

 2. Hi Sauli,

  Nice review and speed test!
  I did a speed test myself once, this was a roll out test downhill, without pedaling. My conclusion was also that the hood was the fastest device, but not much faster then the original foam cover.
  I agree with your conclusions on the fogging of the visor, but there can be done some things that helps you to avoid or at least postpone the fogging quite a bit.
  I wrote some blogs about it, if you are interested you can read them.

  Speed test: http://a3manh.blogspot.no/2014/10/snelheidsperikelen.html

  Visor: http://a3manh.blogspot.no/2014/04/nieuw-vizier-en-meer.html
  Visor: http://a3manh.blogspot.no/2015/12/kaptest-met-extra-viziertje.html

  I use a dividable hood on the Strada, and still use the adjustments I wrote about in my blogs, it really works a lot better then the original setup!

  Greetings, Adri.

 3. Hi Sauli,

  Thanks for your great review, both verbal and video! My experiences in speed differences between no visor, visor and hood are similar to yours, so there’s another confirmation 🙂
  Mainly due to better inner space for my head and easier adjustment of the visor, I’ve chosen for the SinnerBikes Hood in favor of the velomobielonderdelen.nl hood. This was in 2012 however. Nowadays Intercity.Bike – vendor of the DF velomobile, which I ride now, with visor only – also produces racing hoods not only for DF but specifically for the Quest too. These hoods have very positive reviews. For more info see https://www.intercitybike.nl/en/nieuws/29-kapje-en-afleverperikelen and http://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/das-sahnehaeubchen-fuers-quest-und-co.43734/ in case you’re interested.

  Cheers,
  Marc

 4. Hi Marc!

  Thanks for the links. I have heard about the IntercityBike hood. There is even one hood for Quest in Finland. The ICB hood is really interesting one and I think that if I would be buying new hood today, I would choose the ICB hood. But the Velomobielonderdelen.nl hood is by far the best looking one ?

Kommentoi